ŠKOLE U DONJECKU IZBACUJU UKRAJINSKI JEZIK! Jezik nije zabranjen ali…učenici su rekli svoje

od strane | jun 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ukrajinski jezik se neće učiti u školama u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u narednoj akademskoj godini, izjavio je vd šefa regiona Denis Pušilin.

Jezik nije zabranjen u republici, ali lokalni studenti jednostavno nisu hteli da ga izaberu kao dodatni kurs, objasnio je Pušilin na forumu u Moskvi u četvrtak.

– U našim školama postoji prilika da se uči ne samo ukrajinski, već i bilo koji drugi jezik jer imamo mnogo Grka, mnogo Bugara, mnogo Jermena“, rekao je prisutnima.

Ukoliko dovoljno učenika izrazi želju da nauči određeni jezik, za njih se stvara namenski čas, nastavio je Pušilin.

Reuters

Denis Pušilin

– Reći ću vam, nijedan razred nije mogao da se sastavI – kada je reč o ukrajinskom jeziku, rekao je on.

U aprilu je ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov rekao da njegovo ministarstvo razvija udžbenike na ukrajinskom jeziku za novoinkorporirane teritorije. Učenici desetog i jedanaestog razreda moći će da ih koriste u septembru, dok se očekuje da priručnik za mlađe učenike bude gotov do kraja godine, rekao je Kravcov.

Pušilin je sugerisao da DNR „verovatno neće trebati te knjige“, ​​ali bi stvari mogle biti drugačije u regionima Zaporožja i Hersona.

Donjecka Narodna Republika i susedna Luganska Narodna Republika su u sukobu sa Ukrajinom od 2014. godine, kada su odbile da priznaju nasilni puč u Kijevu i proglasile nezavisnost.

Dve teritorije su zvanično postale deo Rusije prošlog oktobra, zajedno sa regionom Zaporožje i Herson, nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs