Skače cena prasića! Čačani u šoku, pitaju se da li je realno da bude toliko?

od strane | dec 20, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Za prase od 30 kilograma ovih dana na stočnoj pijaci u Ljubiću prodavci traže i do 18.000 dinara! Čačani iznenađeni cenom kažu da je predstojeće praznike isplativije proslaviti uz bakalar i kavijar!

– Svake godine za Božić na trpezu ide pečeno prase, a za Vaskrs jagnje, tako je oduvek! To su praznici kada se okupi cela porodica, dođu nam deca i unuci… Ali ove godine najverovatnije ćemo u pečenjari kupiti nekoliko kila prasećeg pečenja, jer sam već dva puta išao u Ljubić na stočni pijac i prase nisam našao. Kažu da je 600 dinara za kilo – priča Milisav, penzioner iz Čačka.

Ni čačanski stočari ne pamte da je pred praznike cena prasetine i jagnjetine „žive vage“ bila ovoliko visoka. Kažu da pred praznike, zbog veće potražnje, cena neznatno poraste, a sva je prilika da se na 600 dinara neće stati, jer prasadi na tržištu nema.

Foto: RINA

Cena pečene prasetine skoro izjednačena sa jagnjetinom

– Tokom leta, zbog svinjske kuge, u čitavom okrugu je pobijen veliki broj svinja pa je to jedan od razloga zašto sada prasadi nema. Stočari su odavde išli u Bačku da kupuju prasad da obnove obore. Za prase od 10 kila tražili su im često i 100 evra, kad treba tura da se popuni. A dok se to prase uhrani do 30 kilograma, 600 dinara po kilu je realna cena, ma koliko zvučalo neverovatno – kaže Nevenka Marković iz sela Ostra čija se porodica godinama bavi uzgojem svinja i ovaca.

Ona kaže da u uzgoju trenutno nemaju prasiće, jer je njihova cena u nabavci bila previsoka, pa su ovu sezonu pauzirali. Ističe da su nedavno „na veliko“ prodali 300 jagnjadi po ceni od 500 dinara po kilogramu, i ako je njihova cena danas na tržištu za 100 dinara viša.

Slična je situacija i u nadaleko čuvenim čačanskim pečenjarama, gde su cene pečenja još jesenas skočile. Za kilogram hrskave prasetine trenutno treba izdvojiti oko 2.300, dok je jagnjetina za oko 500 dinara skuplja.

Kupci negoduju zbog poskupljenja, ali nije do nas…Retko se dešava da cene prasića skaču u sred posta, kao ove godine. Ranije se znalo da je cena pečenja „puta tri“ u odnosu na živu vagu prasetine, ali to odavno više nije pravilo. Ne pamtim da su jagnjad i prasad po kilu koštala isto, kao što je danas. Jagnjad su uvek bila skuplja. Prasadi na tržištu skoro da nema – kaže jedan čačanski pečenjar.

Većina čačanskih pečenjara svoje ispostave, poslednjiih godina imaju i u Beogradu. Cene u njihovim prestoničkim pečenjarama su oduvek za nijansu bile više nego u Čačku, što pravdaju većim troškovima poslovanja…

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs