Šiptarski lobista otkriva pakleni plan Prištine! Kurti ovo nikad ne sme da prihvati!

od strane | feb 5, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Albanski lobista, američki profesor Danijel Server otkrio je šta je plan „premijera“ Aljbina Kurtija. Strategija se svodi na to da se ni u kom slučaju ne dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Server je poručio da Srbe treba ubediti da je bolje biti građani „Kosova“, te da bilo kakvo udruženje Srba, kako on naziva ZSO, ne bi bilo dobro.

Vlada u Prištini mora da ubedi Srbe koji žive u severnom delu zemlje da će im biti bolje da budu građani Kosova. Kao građani Kosova oni bi se suprotstavili takozvanom srpskom svetu koji je zamišljen u Srbiji – kaže Server i dodaje:

– Na severnom delu teritorije Kosova opštine naseljene uglavnom etničkim Srbima pokušavaju da održe paralelni sistem koji podržava i finansira Srbija. Njihovu integraciju kosovske vlasti vide kao težak manevar, ali Kosovo mora da ubedi Srbe sa severa da će im biti bolje kao građanima Kosova (čak i ako zadrže srpsko državljanstvo). Neki se kreću u tom pravcu, što sugeriše njihova spremnost da dobiju kosovske registarske tablice, pisma i pasoše.

Potom je Server došao do poente zbog koje je verovatno sve ovo i govorio, a to je da se ne sme dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, iako je tu obavezu Priština prihvatila pre 13 godina.

Što se tiče zajednice opština sa srpskom većinom, taj mehanizam bi mogao da dovede do secesije. To bi Srbima omogućilo da upravljaju nezavisno od Prištine, kao u Republici Srpskoj. U određenom geopolitičkom okruženju to bi moglo da deluje i kao oruđe za odvajanje četiri severne opštine od države koju Beograd još ne priznaje – naglasio je Server.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs