Šipak! Ukrajina se dugo radovala i čekala, a na kraju… Stigle veoma loše vesti iz Amerike: Neće moći….

od strane | apr 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ukrajina neće moći odmah da primi ceo iznos zamrznutih ruskih sredstava ako ih Zapad zapleni, prenosi Rojters, pozivajući se na visokog zvaničnika američkog Ministarstva finansija.

„Viši zvaničnik Ministarstva finansija rekao je da nijedna opcija nije skinuta sa stola, ali je napomenuo da Ukrajina takođe neće moći da apsorbuje ceo iznos odjednom, čak i ako je zamrznuta imovina zaplenjena“, prenosi agencija.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su agenciji da je jedan od najperspektivnijih predloga koji se razmatraju da zemlje G7 prenesu kamate koje duguju na zamrznutu rusku imovinu kako bi se koristile kao kolateral za kredite ili obveznice izdate za pomoć Ukrajini.

Diskusije će se nastaviti ove nedelje, ali se ne očekuju veći pomaci, rekao je zvaničnik. On je odbio da kaže koja je opcija verovatnija, napominjući da će konačnu odluku doneti lideri G7, ističe agencija.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je agenciji da će se ove nedelje sastati sa svojim nemačkim kolegom Kristijanom Lindnerom i drugim zvaničnicima G7, naglašavajući potrebu za grupnim jedinstvom u vezi sa bilo kojim od izabranih pristupa.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroclear-a – jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs