Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

od strane | apr 22, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori „Pandorinu kutiju“, ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je nakon sastanka sa Vučićem rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o brojnim temama, kao i o današnjoj sednici SBUN.

– Važno je da je predsednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region – rekao je Nebnzja novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici rekao da ta inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može i da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje autori rezolucije možda nisu ni predvideli kada su je predložili. On je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

– Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat – rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

– Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu – rekao je Nebenzja i dodao da je usvajanje rezolucije „lukav pokušaj“ da se donese krajnje ispolitizovano pitanje, koje neće pomoći pomirenju na Balkanu, posebno u BiH, tim pre što, istakao je odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

– Nijedan entitet u sastavu federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs