Razrešena zavrzlama oko računa za gas: Nikome neće biti zaračunata kamata, produžen i rok za plaćanje

od strane | jan 25, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da se kod decembarskih računa za gas, na kojima stoji i stavka duga iz oktobra, što je zbunilo potrošače koji su račun za oktobar platili, radi o „knjigovodstvenoj zavrzlami“ nastaloj zato što pošta nije radila, i dodao da će rok za plaćanje biti produžen do 31. januara, a niko od potrošača neće biti oštećen.

– Radi se o knjigovodstvenoj zavrzlami, jer pošta nije radila, pa nismo mogli da odštampamo ugovor sa Poštom Srbije o štampanju i dostavljanju računa, zbog čega oktobarski računi nisu stigli na vreme. Valuta za njih je bila 15. oktobar ili 15. novembar, nismo ih dostavili i kako onda da ljudima obračunamo kamatu, a po zakonu smo za ono što je dospelo, a nije plaćeno, dužni obračunati kamatu“, rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da je zato valuta za oktobarski račun produžena do decembra.

„Onima koji su platili oktobarski račun, mi smo to knjižili kao pretplatu, jer ne možemo drugačije, pošto u suprotnom mora da se obračuna kamata. Kada je došao novembarski račun, valutu smo produžili za 15. decembar. Recimo, vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u pretplati i još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za onih 3.000 dinara, pa vi platite 7.000 dinara“, objasnio je on.

Naveo je da je u računu za decembar uzeta u obzir pretplata iz oktobra i da se očekuje da će decembarski računi izdati 15. januara da iznivelišu situaciju.

„Naravno, sve je to zbunilo ljude, jer nisu svi ljudi knjigovođe, račun je komplikovan zbog dodataka koji postoje, ali važno je da niko nije oštećen“, rekao je Bajatović.

Istakao je da će rok za plaćanje računa biti produžen do 31. januara i da niko u računima od oktobra pa nadalje neće biti oštećen.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs