PREOKRET, ŠTA JE SA BAHMUTOM?! Zelenski priznao poraz, sada se oglasio njegov portparol! Putin čestitao Vagneru zauzimanje grada!

od strane | maj 21, 2023 | Vesti | 0 Komentara

U julu mirovni samit?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je danas da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

– Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500 dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima! – rekao je Zelenski tokom govora na radnoj sednici samita G7 „Ka mirnom, stabilnom i prosperitetnom svetu“ uz učešće zemalja G7, Ukrajine i partnera, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

– Branili biste se da vam je provaljen dom, da vam je neprijatelj došao na kapiju i deportovao vašu decu, ne biste se predali kolonizatorima, ujedinili biste ceo svet, borili biste se – kao što se mi borimo – rekao je Zelenski.

On je podsetio da je Ukrajina ponudila svetu svoju formulu mira, i to, kako je naveo, na način koji obezbeđuje da je svaka njena tačka podržana rezolucijama UN. 

U Japanu je u toku 48. samit lidera Grupe sedam. Njegovi učesnici razmatraju načine da se osigura stabilnost globalne ekonomije, uključujući posledice pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu, podseća ukrajinska agencija.

EPA

Volodimir Zelenski na sastanku u okviru samita G7 u Hirošimi

Pad Bahmuta: Kriv je prevodilac?! 

Ukrajinci delimično kontrolišu neke delove Bahmuta?

Ukrajinske snage su delimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Njena objava na aplikaciji Telegram pojavila se nedugo nakon što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio da je bitka za Bahmut okončana ruskom pobedom, prenosi Rojters.

Prethodno je britanska agencija objavila da je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: „Mislim da ne“.

„Danas je Bahmut samo u našim srcima“, rekao je Zelenski i dodao da „tamo nema ničega“.

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, prenela da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da „tamo nije ništa ostalo“ i da su Rusi „sve uništili“.
 

Tanjug/AP

Pripadnici Vagnera slavem, kako tvrde, pad Bahmuta

Bajden i Zelenski razgovarali o obuci ukrajinskih pilota

Predsednik SAD Džozef Bajden je tokom sastanka s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim razmotrio planove o obuci ukrajinskih pilota za upotrebu aviona F-16, saopštila je Bela kuća.

„Lideri su razgovarali o podršci SAD zajedno sa saveznicima i partnerima u obuci ukrajinskih pilota na avionima četvrte generacije, kakvi su F-16“, navedeno je u saopštenju.

Bajden i Zelenski su, kako se dodaje, razgovarali i o neophodnosti jačanja ukrajinskog sistema protivvazduhoplovne odbrane.

Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina“ lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komande ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

– Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila – od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu – rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada“.

AP/Photo

Borbeni avion F-16

On je dodao da bi u budućnosti želeo da ukrajinsko vazduhoplovstvo u potpunosti opremi navedenim tipom borbenih aviona.

– U Ukrajini sada postoje četiri glavna tipa borbenih aviona. To su Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Svi ovi tipovi mogu biti zamenjeni jednim F-16 – naglasio je Ignat.

Kako je Si-En-En ranije preneo, američki predsednik Džo Bajden obavestio je lidere G7 da će SAD podržati savezničke mere za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione, uključujući F-16.

Zelenski pred Bajdenom priznao pad Bahmuta!

Putin se oglasio posle pada Bahmuta

Ukrajinska vojska u poljskoj bolnici u okolini Bahmuta

Foto: Tanjug/AP


Pogledaj galeriju

Ministarstvo odbrane RF: Vagner zauzeo Bahmu!

„Usled ofanzivnih dejstava Vagnerovih jurišnih odreda, uz podršku artiljerije i avijacije Južne grupe, završeno je oslobađanje grada Artjomovska na artjomovskom taktičkom pravcu“, navodi ruski vojni resor.

Saopštenje je objalvjeno osam sati nakon sinoćnje tvrdnje šefa Vagnera jevgenija Prigožina da su njegove trupe zauzele grad.

Ukrajina opovrgava gubitak grada. Komanda saopštava da Oružane snage Ukrajine kontrolišu niz objekata u oblasti Samolet na jugozapadnoj periferiji.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs