Preminuo Robert Nemeček

od strane | jan 9, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Robert Nemeček, rodonačelnik je progresivnog Roka u Jugoslaviji i veliki inovator u tv i filmskoj indusriiji preminuo je u 75. godini potvrdio je njegov prijatelj Dimitrije Vojnov.

Nemeček je ostvaio veliki trag na domaću i jugoslovensku umetnost. Bio je osnivač i vođa grupe Pop Mašina.

– Oduvek sam bio malo zainteresovan za ono što je okupiralo moje vršnjake. Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila iza ugla. Za razliku od drugih nikada nisam naginjao vesternima, vec su me fascinirali stari, pa čak i nemi filmovi – rekao je svojevremeno.

Napustio nas je Robert Nemeček.

Malo ko je uticao na moj životni put kao on.

Slava mu!

— Dimitrije Vojnov (@timjohnbyford) January 9, 2024

Ljubav prema muzici nasledio je od roditelja i dede, koji su bili veoma talentovani.

– Moj pradeda je došao iz Češke da svira u kraljevskom orkestru na dvoru Kralja Milana, pošto u Srbiji tako nešto nije postojalo. On je bio mlad i važio je za čudo od deteta, vitruoz na violini za klasičnu muziku. Moj deda Josip je imao troje dece i takođe je bio koncertmajstor. Moj otac Jan je išao njegovim putem i rano je otišao u inostranstvo gde je napravio karijeru, moj stric Ludvig je završio muzičku akademiju, ali se opredelio za džez trubu, mada džez nije bio ono što se sada podrazumeva pod džezom, više veliki revijski orkestri, a tetka Ludmila je ceo život bila u Beogradskim Madrigalistima i obišla ceo svet. Deda je jedan od osnivača Muzičke akademije i jedan od prvih predavača, a osnovao je i Beogradsku filharmoniju i svirao u beogradskoj Operi.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Džet set

Estrada

IVAN KARL ZA TELCAST: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE BITI VELIKA PRETNJA U BUDUĆNOSTI, ISTO KAO I VIRUSI

Ivan Karl, filmski radnik, nekadašnji urednik filmskog programa Trećeg kanala, selektor FEST-a, autor monografije posvećene srpskom filmu, direktor Filmskog centra Srbije, takoreći sinonim za film u Srbiji, bio je gost prve epizode Telcasta u 2024. godini, inače jednog od tri najbolja podkasta u svojoj kategoriji. Sa autorkom i urednicom Minjom Miletić, razgovarao je o mnogim temama vezanim za film, kako strani, tako i domaći.

Opširnije

Izvor: Informer.rs