Preminuo otac poznatog glumca! Život pisca i reditelja Jovana Bulajića obeležila je velika životna tragedija

od strane | jan 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Bulajić je iza sebe ostavio sina, poznatog glumca, Ljubomira Bulajića

Jovan Bulajić, reditelj i pisac, kako prenosi „Politika“, preminuo je u 91. godini života.

Iako je srce ovog velikog umetnika prestalo da kuca još krajem novembra prošle godine, vest o njegovoj smrti objavljena je tek danas.

Bulajić je iza sebe ostavio sina, poznatog glumca, Ljubomira Bulajića, a sahrana je obavljena u krugu porodice.

Za sobom je ostavio značajna književna ostvarena nezaobilazna po umetničkoj vrednosti u srpskoj književnosti. Poslednje pre nekoliko godina „Trutovenija i druge priče“.

Kao direktor i reditelj Užičkog pozorišta, Bulajić je, svojevremeno, gledalištu doneo jedinstvenu predstavu „Lomača“, sagrađenu na tekstovima znamenitih pisaca i pesnika koji su posebno pozvani na saradnju da se mnogoglasjem dočara vekovna tragična sudbina srpskog naroda. Pomenuta predstava postavljena je i na Kraljevačkom stratištu streljanim na dan 14. oktobra kada se ova tragedija dogodila. Radio je u i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Foto: printscreen

 

Jovana Bulajića pratila je i lična tragedija kada je imao samo osam godina. Kao dete zatočen u nemačkom logoru Stalag Ce bio je najmlađi zatočenik logoraš u Drugom svetskom ratu. Desilo se to posle smrti majke ubijene od ustaša, kada se našao na ulici Bosanske Gradiške, gde su ga pokupili Nemci uz pomoć ustaša, posle Aprilskog rata zajedno sa pokorenom srpskom vojskom, depor tovan je u nemačke logore. Pred kraj rata Crveni krst je dete vratio u Jugoslaviju.

Rođen je u Beogradu, srednju školu pohađao je u Ljubljani, diplomirao na Visokoj filmskoj školi u Zagrebu. Živeo je i radio u Pančevu, Zrenjaninu, Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Mostaru i Beogradu.

Ljubu je dobio u poznim godinama. Redakcija Kurira izražava saučešće mladom glumcu, njegovoj porodici, rodbini i prijateljima Jovana Bulajića.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs