PRED OSMACIMA TEST IZ SRPSKOG! Danas počinje polaganje završnog ispita

od strane | jun 21, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Na osnovu opšteg uspeha učenik može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu maksimalno može da dobije 40. Ove godine treći test će nositi manje bodova nego što je to ranije nosio kombinovani, i na njemu učenici mogu da osvoje najviše 12 bodova. Ranijih godina testovi iz srpskog i matematike nosili su po 13, dok se ove godine na ova dva testa može osvojiti po 14 bodova.

Učenici će imati dva sata za davanje odgovora na 20 pitanja. Kod sebe smeju da imaju grafitnu i hemijsku olovku plave boje i gumicu, a za test iz matematike još i lenjir, šestar i trougao. Osim pribora, dozvoljeno je da se unese samo flašica sa vodom ili sokom. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za rad.

Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, učenici sastavljaju listu želja, gde upisuju škole i profile za koje su pokazali najviše interesovanja, ali i osvojili potrebne bodove. Zatim se čeka raspored učenika i objavljivanja spiska, kako bi sledeći korak bio konačni upis u srednju školu.
Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i Kancelarijom za IT i eUpravu obavila sve pripreme za uspešno polaganje završnog ispita.

Kalendar polaganja

21. juna – polaganje testa iz srpskog jezika
22. juna – polaganje testa iz matematike
23. juna – polaganje trećeg testa
25. juna – preliminarni rezultati na portalu „Moja srednja škola“
25. i 26. juna – podnošenje prigovora na rezultate završnog ispita
29. i 30. juna – popunjavanje liste želja elektronskim putem ili u osnovnoj školi
1. jula – provera tačnosti liste želja i prijem prigovora učenika
2. jula – konačna lista želja učenika
3. jula – raspodela po školama i obrazovnim profilima 

– Za polaganje male mature prijavilo se ukupno 66.970 učenika. Do pre samo dve godine, ovaj proces je za učenike i roditelje bio mnogo stresniji, a digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na sedam mesta, obave elektronski na jednom mestu, i to na portalu „Moja srednja škola“ – navodi se u saopštenju Vlade Srbije i napominje da su za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana ukupno 75.853 mesta.

U saopštenju se ističe da su za učenike osmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ obezbeđeni povoljniji uslovi, sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs