Potcenili su Putina i Rusiju! Vučić o situaciji u Ukrajini: Postoji razlog zbog kojeg kažem da smo bliži velikoj katastrofi!

od strane | jun 9, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je veliki intervju za prestižni švajcarski list Veltvohe, a na pitanje koliko je zabirunut za eskalaciju situacije u Ukrajini, rekao da je njegov pristup po tom pitanju drugačiji, jer bi želeo da vidi mir, a većina drugih – pobedu jedne ili druge strane.

„Kada želite mir, onda možete lako sagledati probleme sa kojima se suočavamo. Kada imate narativ i retoriku koja pogoršava situaciju svakog dana, onda je sve drugačije… Ako velike sile ne urade ništa u kratkom vremenskom roku, uveren sam da smo pred pravom katastrofom“, upozorio je Vučić.

U vezi sa odobrenjem zapadnih zemalja Ukrajini da koristi njihovo naoružanje za napade na rusku teritoriju, upitan gde su Putinove „crvene linije“, kaže da je uvek oprezan u proceni daljih koraka predsednika Rusije, jer „ne vidi kroz njegove oči“, ail veruje da će ta odluka samo doprineti daljem pogoršanju situacije.

Na tvrdnje zapadnih lidera da je Putin imperijalistički diktator, koji će posle Ukrajine napasti i druge zemlje, te da je to razlog za rat, kaže da drugačije na to gleda:

„Mi osuđujemo napad na Ukrajinu. Ali, kompleksnije je i komplikovanije, ako želite da pravite te jednačine – šta ste radili sa Srbijom 1999. i 2008? Nema odgovora. Putin sada u svojim izjavama koristi presedan Kosova. Nije bilo odgovora na to. Jedini odgovor od Merkelove je da se dogodilo krvoproliće osam godina na Kosovu. To nije baš tačno, ali na kraju je Putin rekao da se to isto desilo i u Donbasu“.

Foto: Foto: Printscreen

 

Putin će, kaže, uvek koristiti presedan Kosova, što nije dobro za Srbe, ali priznaje da bi na Putinovom mestu i sam radio isto.

Potcenili su Putina i Rusiju

„Ono što situaciju čini još komplikovanijom je što svi govore samo o ratu, a niko o miru. Mir je, čini se, danas zabranjena reč. Kažu da moraju da pobede, da bi obezbedili mir u budućnosti. Niko ne govori o miru i pregovorima. Neophodno je imati i drugu stranu za stolom. Veoma je čudno da niko ne pokušava da zaustavi rat“, konstatovao je Vučić.

Ukazuje i na drugu teoriju, da na Zapadu misle da mogu da pobede Putina, pa žele da ga izmore i uđu u tu zemlju, što znači da Rusija sa današnjim teritorijima i u ovom obliku – više ne bi postojala, a Putin bi bio svrgnut.

„Ne mogu reći da su sebe precenili, ali mogu da su potcenili Putina i Rusiju“, dodao je Vučić.

SAD ne mogu da priušte sebi gubitak rata u Ukrajini

Predsednik ALeksandar Vučić smatra da Nato i SAD ne mogu sebi da priušte gubitak rata u Ukrajini, što za njih znači da Rusija ne sme da pobedi, jer bi se pozicija Evrope i kolektivnog zapada, u geopolitičkom smislu pogoršala toliko da niko ne bi više mogao da je oživi. To bi, dodaje, otvorilo Pandorinu kutiju za veće neprijateljstvo prema kolektivnom zapadu u budućnosti.

Sa druge strane, ako Putin izgubi rat, on će lično izgubiti, ali ni Rusija u tom slučaju ne bi postojala kakva je danas.

„Kada imate ove dve suprotstavljene strane, vidite da je sve u igri. Niko ne može priuštiti da izgubi. To je razlog zbog kojeg kažem da smo bliži velikoj katastrofi. Drugo pitanje je ko je spreman da gubi više miliona ljudi. Ja nisam spreman da izgubim i mi nećemo učestvovati u tome. To je pitanje za druge“, jasan je predsednik Srbije.

sledeća vest

Srbija

Srbija

Banatska Kopakabana: Počinje sezona kupanja

Popularno kupalište Peskara ili banatska Kopakabana kako ga mnogi nazivaju, sa svojim izazovnim peščanim plažama, spremno je da u subotu, 8. juna dočeka prve kupače i zvanično otvori novu letnju sezonu.

Igre reči

Samo u ovom kraju će razumeti kad mu kažete da je „dandara“!

Devetati, žvajznuti, šopiti, izbubecati, istamburati, isprangijati, ćaušati, okajdapiti, rebnuti, marisati, devlati, otandariti … Ovako su nekada, a poneko i danas, u Mačvi nazivali udaranje i tuču. Za pijanstvo imaju više od 30 sinonima: naroljati se, nacevčiti, ožderati, naćefleisati, nadžidžiti, naćokati, ušljokati, ukokati…

Opširnije

Izvor: Informer.rs