PORAŽAVAJUĆE! Svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisnik je od kocke, najmlađi kockar ima samo SEDAM GODINA

od strane | jun 20, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisan je od kocke, upozorava dr Ivica Mladenović iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti. Pravila nema, pa se kockaju deca svih socijalnih kategorija i starosnih dobi. Najmlađi registrovani zavisnik, otkrivaju sagovornici Informera, ima samo sedam godina.

Da je problem maloletničkog kockanja u Srbiji poprimio dramatične razmere, potvrđuje i psiholog Jovana Stojković.

Kockanje je veoma dostupno tinejdžerima, kako po kockarnicama koje se nalaze maltene na svakom koraku, tako i onlajn. Glavni trend među mladima jeste nošenje velike svote novca na ekskurzije ili sportske pripreme, upravo zbog klađenja ili kockanja. Nažalost, deca na takvim vrstama putovanja sa školom ili sportskim klubom ne mogu biti adekvatno kontrolisana – kaže Stojkovićeva.

Privatna arhiva

Jovana Stojković

Zavisnici sve mlađi

Naša sagovornica otkriva zastrašujuće slučajeve iz svoje prakse.

Nedavno sam imala slučaj dečaka od 13 godina koji je od roditelja dobio novac za proslavu rođendana i odlučio da drugare izvede u kockarnicu. Kada je osvojio određenu sumu novca, želeo je da se pohvali pred svima kupujući poklone, hranu, piće… Veliki problem nastao je kada su roditelji to saznali, jer je za njih bilo neočekivano da tako primereni učenici uopšte požele da uđu u kockarnicu – kaže Stojkovićeva i dodaje:

Provereno znam da je u Srbiji najmlađa osoba zavisna od kocke dete od samo sedam godina!

Prvi znaci za uzbunu

Dr Stojković ukazuje na to da postoje brojni signali koji kod dece mogu da ukažu na probleme sa kockanjem.

Najpre se javljaju poremećaji poput patološkog laganja, hronične neispavanosti, povučenosti, nezainteresovanosti i određene vrste depresije, koja dolazi onda kada nemaju uspeh u kockanju i sve teže uspevaju da nabave novac i budu saterani u ćošak. Onda sledi momenat kada dete shvati da mora da kaže roditeljima u kakvom se problemu nalazi. Tada dolazi do teške depresije, suicidalnosti i osećaja da je izneverio i razočarao svoje najbliže – kaže Stojkovićeva.

Psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Ivica Mladenović smatra da je za problem maloletničkog kockanja u Srbiji krivo više faktora – od lakog pristupa kockarnicama do roditelja i članova uže porodice.

Kockanje je zabranjeno za mlađe od 18 godina, ali, nažalost, imamo veliki broj slučajeva kada se ovaj zakon ne poštuje, iako je država uradila sve što je u njenoj moći. Problem maloletničkog kockanja sastoji se iz više nivoa, ali osnovni je što već u predškolskom uzrastu roditelji, dede, stričevi i uža porodica iz šale uče decu da popunjavaju sportske prognoze, što je prvi korak ka zavisnosti od ovog poroka. Kada dete u tim godinama nauči da „igra tikete“, njemu je lako da u kritičnim godinama puberteta pređe na neke teže nivoe kockanja i onda se to jednostavno otme kontroli – kazao je Mladenović.

On navodi da danas, u vremenu savremenih tehnologija, poseban problem predstavlja onlajn kockanje jer je dostupno svima.

Na takvim internet platformama najmlađi mogu lako da se klade pošto nije potrebna nikakva potvrda koliko imaju godina, niti se traži kreditna kartica, već novac mogu da uplate običnom uplatnicom. Zato je ovo vrsta kockanja koju najviše koriste tinejdžeri i to je veoma teško staviti pod kontrolu. Mnogi ne shvataju da je kockanje zavisnost. To je porok sa kog se čovek najteže skida. Proces ostavljanja kocke je neverovatno težak i, nažalost, povratnika ima najviše baš u ovom poroku. Deca treba da se edukuju da je kocka bolest jer spada u zavisnosti, a mladi se lako navuku na nju jer im je privlačno iščekivanje dobitka – kazao je Mladenović.

Informer TV

Ivica Mladenović

Lečenje na vreme

Dr Mladenović navodi da mladi nesvesno i lako upadaju u zamke kocke. Vrlo je važno da roditelji što pre uoče problem kako bi se započelo lečenje.

U Beogradu postoji dnevna bolnica koja je namenjena osobama od 12 do 18 godina koje boluju od raznih bolesti zavisnosti. Nažalost, tu imamo veliki broj dece koja su već uveliko navučena na kocku, a najmlađi pacijent ima samo sedam godina! U proces lečenja treba da se uključe porodica, okolina, škola i svi koji su uključeni u život mladog zavisnika – kaže Mladenović.

Kockaju se iz dosade

Svetska istraživanja pokazuju da sve veći broj srednjoškolaca širom sveta pati od problema sa kockanjem. Stručnjaci su pokrenuli studiju u kojoj je anketirano 500 tinejdžera uzrasta od 14 do 19 godina iz različitih delova sveta. Ankete su bile anonimne i uključivale su 250 dečaka i isto toliko devojčica. Od ukupnog broja anketiranih 23 odsto izjavilo je da se aktivno kocka.

Kao razlog kockanja najveći broj tinejdžera naveo je dosadu, čak 45%, dok se na drugom mestu našla želja za uzbuđenjem sa 25%. Ostatak anketiranih izjavio je da se kockaju zbog brze i lake zarade novca.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs