POLJACI NE DAJU F 16 I PATRIOTE UKRAJINI, DALI SU IM MIGOVE

od strane | jun 2, 2023 | Vesti | 0 Komentara

– Imamo premalo aviona F-16, tako da u ovom trenutku, danas, nema takvih očekivanja od nas – izjavio je Moravjecki na konferenciji za novinare u zamku Mimi u Moldaviji, prvog dana samita Evropske političke zajednice, prema na Polskie Radio.

Poljsko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima 48 lovaca F-16, od kojih su 12 trenažne varijante. Naručili smo 48 lakih aviona Golden Igl iz Južne Koreje i 32 F-35 iz SAD, ali oni još nisu isporučeni.

– Predali smo naše Migove – dobre avione, dobre lovce i to je veoma cenjeno – dodao je poljski premijer. Poljska je pratila Slovačku u slanju Ukrajini nekih od svojih 19 aviona MiG-29 iz sovjetske ere da nadoknadi gubitke Kijeva tokom prošle godine.

Moravjecki je takođe napomenuo da mu se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio na organizovanju „koalicije“ F-16, misleći na nastojanje nekoliko članica NATO-a da Kijevu snabdevaju lovce koje su dizajnirali SAD. Dok su mnoge zemlje, uključujući Poljsku, ponudile obuku ukrajinskih pilota, ostaje nejasno odakle bi ti avioni zapravo dolazili.

Poljski premijer je takođe imao loše vesti za Kijev u vezi sa zamenama za PVO sisteme Patriot oštećene ili uništene ruskim raketnim udarima.

– Kao što nemamo dovoljno lovaca F-16, ne možemo da predamo naše sisteme Patriot Ukrajini iz istog razloga – rekao je Moravjecki, dodajući da je važno da druge zemlje koje imaju Patriote „da ih podele sa Ukrajina što je pre moguće“.

Patriote i F-16 su najnovije oružje koje je „promenilo igru“ koje je Kijev zahtevao od Zapada da bi pojačao borbene sposobnosti svojih snaga protiv Rusije, posebno u svetlu njene planirane kontraofanzive.

Ukrajinska vlada je već dobila nemačke tenkove Leopard i britanske Čelendžer, raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, razne vučne i samohodne NATO artiljerije, kao i prenosive protivtenkovske i protivvazdušne rakete. Poljska je, u međuvremenu, postala središte za isporuku oružja Ukrajini iz drugih zemalja i poligon za obuku ukrajinskih vojnika.

SAD i EU su takođe pružile direktnu finansijsku pomoć Kijevu da bi njegova vlada održala funkcionisanje. Rusija je upozorila da vojna pomoć Kijevu čini zapadne zemlje de fakto direktnim učesnicima u sukobu i rekla da će strani sistemi naoružanja biti tretirani kao legitimni ciljevi na bojnom polju.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs