Počela pripremna nastava na fakultetima: Koliko novca treba roditeljima da se maturant spremi za prijemni?

od strane | jan 25, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Na većini fakulteta u Srbiji počela je pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i od grada do grada. Na većini beogradskih fakulteta cene su u rasponu od 20.000 do 51.000 dinara.

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis. Tu se vidi koje će oblasti biti na prijemnom, kakvi su tipovi zadataka. Međutim, roditeljima se solidno isprazne džepovi, a da deca nisu ni konkurisala za upis na fakultet.

Sa druge strane fakultetima je to dodatni izvor prihoda. Oni tvrde da su pripreme neophodne, jer đaci iz srednjih škola danas izlaze sa različitim znanjem. Kako kažu priprema je više da se nadomesti znanje koje nisu dobili u srednjoj školi.

Medicinski fakultet

Na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu održava se pripremnu nastavu iz hemije i biologije koja je počela 2. decembra 2023. godine i traje do 1. juna 2024. godine. Organizuje se svake subote po tri školska časa. 

Cena za fond od 60 časova iz hemije za kandidate je 33.000 dinara, a isto toliko košta i fond od 60 časova iz biologije.

Foto: Insajder

 

Oni koji se spremaju za Medicinski fakultet u Nišu proći će jeftinije. Pripremna nastava se organizuje iz biologije, hemije i matematike. Cena je 20.000 dinara po svakom predmetu za 65 školskih časova.

Elektrotehnički i mašinski fakultet

Pripremna nastava na ETF- u u Beogradu organizuje se iz matematike i fizike. Formiraju se grupe sa najviše 20 polaznika, a fond je 72 časa po predmetu. Kandidati pri upisu biraju da li će pratiti nastavu iz matematike, iz fizike ili iz oba predmeta.

U okviru svakog kursa predviđen je i završni test, gde će moći da se proveri stečeno znanje. Cena po predmetu je 46.000 ako se plaća odjednom, ili 51.000 ukoliko se plaća u tri rate po 17.000 dinara.

Uveliko teče i pripremna nastava na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Časovi se organizuju subotom, a za fond od 60 školskih časova kandidati moraju da izdvoje 25.000 dinara i to plaćaju u pet rata. Kod njih se ne organizuje probni prijemni ispit.

Osim pripremne nastave za prijemni, na Mašinskom fakultetu nastava za brucoše počinje nedelju dana pre početka semestra, kako bi nadomestili ukoliko je nešto propušteno u srednjoj školi. Na taj način pokušavaju da obezbede slično početno znanje za sve kandidate. 

Foto: Shutterstock

 

FON i Prirodno-matematički fakultet

FON organizije pripremnui nastavu iz matematike. Za fond od 40 školskih časova kandidati treba da plate 30.000 dinara odjednom ili 32.000 dinara na dve rate. FON tradicionalno organizuje i probni prijemni ispit za sve zainteresovane kandidate, bilo da su pohađali pripremnu nastavu ili ne. Probni prijemni se plaća, a učesnici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto.

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Pripremna nastava iz hemije biće organizovana onlajn, subotom, počevši od 3. februara. Cena pripremne nastave je 12.000 dinara.

Besplatna nastava

Na Departmanu za biologiju i ekologiju, pripreme su namenjene svim učenicima koji na prijemnom ispitu na fakultetima u Srbiji polažu test iz biologije. Nastava počinje 10. februara i traje do 8. juna. Realizovaće se preko onlajn platforme Moodle Prirodno-matematičkog fakulteta. Pripremna nastava koju organizuje Departman za biologiju je besplatna.

Foto: Insajder

 

Među fakultetima koji organizuju besplatnu pripremnu nastavu je i  Fakultet pedagoških nauka u Jagodini. Pripremna nastava počinje od 23. marta po kombinovanom modelu – onlajn i uživo. Kandidati se mogu prijaviti do 22. marta.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs