PILOTI BELORUSIJE ZAVRŠILI OBUKU ZA UPOTREBU NUKLEARNIH BOMBI! Su-25 spreman za poletanje (VIDEO)

od strane | apr 16, 2023 | Vesti | 0 Komentara

„Završena“ je dodatna obuka letačkog i inžinjerijskog sastava Vazduhoplovstva i PVO Republike Belorusije po programu rada i borbene upotrebe jurišnih aviona Su-25 u korištenju taktičkog nukelarnog oružja koje mogu da nose ovi borbeni avioni-jurišnici, pre svega SU-25.

Inače, obuku je izvodio Centar za obuku Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije“. Ruski isntruktori obučili su svoje beloruske kolege, pilote juršnika Suhoj SU-25 u metodi postavljanja na avion, poletanja i bacanja nuklearnog naoružanja, sa čime beloruska juršina avijacija dobila je novu ulogu i zadatke nukelarnog odvraćanja.

Zaveršena dopodgotovka letnogo i inženerno-tehničeskogo sostava voenno-vozdušnыh sil i voйsk protivovozdušnoй oboronы Respubliki Belarusь po programme эkspluatacii i boevogo primeneniя šturmovikov Su-25. pic.twitter.com/0cZy8QnUut
— Minoboronы Belarusi (@MOD_BY) April 14, 2023

Nastava se sastojala od teorijskog i praktičnog dela i vežbi pod budnim okom ruskih instruktora, ali ne samo da unaprede praktične veštine letačkih posada, nego da upotrebe i novo vazduhoplovno naoružanje uključujući i specijalnu municiju.

Inače Belorusijau svom naoružanju ima 67 jurišnika SU-25 u svom naoružanju. Za sad nije ponato koliko letelica je ospobljeno za nošenje taktičkog nuklearnog naoružanja.

Pretpostavlja se je u pitanju taktička nukelarna bomba iz porodice ODAB-500 koju inače nose jurišnici Su-25 još od sovjetskog vremena, koje se pričvršćuju direktno na nosač BD3-25. U zavisnosti od toga kao se programira nišansko-oružani sistem nukelarne bombe sa SU-25 mogu se odbacivati po jedna ili više njih.

Inače Belorusija je krajem marta 2023. saopštika da će na njenoj teritoriji biti razmešteno rusko kako taktičko, tako i strateško naoružanje i da su ih prema rečima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka naterali SAD i njihovi saveznici.

Belorusija je bila prinuđena da reaguje kako bi ojačala svoje bezbednosne i odbrambene kapacitete – saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Minsk bio podvrgnut političkom i ekonomskom pritisku bez presedana od SAD i njihovih saveznika.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs