OVO JE NAJPOZNATIJA BABA NAŠE ISTORIJE! Od nje je potekla najznačanija srpska dinastija

od strane | apr 30, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Višnja Urošević rođena je u Donjoj Trepči, negde u drugoj polovini XVIII veka. O njenom životu ne znamo mnogo i kako to najčešće biva, tačke možemo povezati tek onda kada se njeno ime vezuje za muškarca.

Njen prvi muž zvao se Obren Martinović, sa kojim je Višnja imala troje dece:Stanu, Jakova i Milana.

U ovo doba običaj još nalaže da se prezime potomaka izvodi iz očevog imena, tako da su Stana, Jakov i Milan su prvi Obrenovići. Njihov otac nije dugo poživeo i Višnja, još mlada, se nakon njegove smrti ponovo udala za čoveka po imenu Teodor Mihajlović sa kojim je Višnja dobila još troje dece, Miloša, Jovana i Jevrema.

Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem uzeli su prezime svoje polubraće po majci i tako su postali Obrenovići, s tim da su ponekad koristili i prezime dobijeno po svom ocu pa su se potpisivali kao Obrenović Teodorović.  Tako je skovano prepoznatljivo ime – najstariji od trojice braće, Miloš Teodorović Obrenović, postaće vojvoda, zatim vrhovni vožd i knez, vladar Srbije.

printscreen youtbe

Miloš Obrenović

Do Prvog srpskog ustanka Jakov i Milan Obrenović su se bavili trgovinom stokom, a u taj posao su uveli i svog polubrata Miloša koji će, u godinama koje su usledile, postati jedan od najbogatijih ljudi, kao i vođa Drugog srpskog ustanka.

U čast majke kneza Miloša Obrenovića nazvana je i ulica u našoj prestonici. Prema podacima iz Zavoda za informatiku i statistiku, Baba Višnjina ulica dobila je ovaj naziv još 1. januara 1900. godine, a koji je zadržala i do danas.

Umrla je nekoliko meseci pre nego što je njen sin Miloš postao knez Srbije,ne znajući da je rodonačelnica loze koja će vladati skoro čitav vek.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs