Ovako mladi danas najčešće biraju srednju školu i fakultet i budući posao: „Da brzo i lako zaradimo kao jutjuberi“

od strane | maj 6, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Veliki i mali maturanti nalaze se na nekoj vrsti životne prekretnice. Treba odabrati srednju školu i fakultet gde će nastaviti školovanje. Izbor budućeg zanimanja nije nimalo lak, zato je tu važna i podrška roditelja.

Psiholozi kažu da se takve odluke ne donose preko noći, a da mladi danas pri izboru profesije uglavnom gledaju gde mogu brzo pronaći posao i koji poslovi su dobro plaćeni. Manje se vodi računa o ličnim afinitetima. Oni koji još uvek ne znaju šta koja profesija zahteva od njih, prva adresa treba da im bude školski psiholog. Osim njih savet mogu da potraže i od savetnika za planiranje karijere, kojih ima u svim većim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Psiholozi kažu da je za dobar izbor škole ili fakulteta najvažnije sagledati sposobnost deteta, njegove osobine, motivaciju da se bavi određenim poslom, a važan faktor je i situacija na tržištu rada. Greška je ukoliko se pri izboru gleda samo blizina škole ili fakulteta, uticaj društva, pritisak roditelja, popularnost škole.

Foto: Freepik.com

 

Školski psiholog Branka Tišma kaže da pri izboru škole treba uzeti sve u obzir- interesovanje učenika, njegovo postignuće u školi, ali i šta se traži na tržištu rada i kakva je mogućnost za zapošljavanje.

„Istina je da kada deca upisuju one škole koje ih zanimaju, lakše posle tokom života nalaze alternativu, lakše pronalaze slične poslove kojima mogu da se bave, lakše pronalaze način za zapošljavanje“, kaže Tišma za Euronews Srbija. 

Dodaje da je važno razmišljati o više škola i smerova, imati alternativu. 

„Neće se ništa strašno desiti i ako ne upišemo baš tu školu koju smo planirali, ako smo našli nešto što je slično ili isto što će da zadovolji neka naša interesovanja, postignuća. I roditelji treba da se uključe, ali ne da pritiskaju decu, nego da budu sagovornici koji će ih uputiti“, navela je ona.

Primećuje da nove generacije potpuno drugačije razmišljaju, da se interesuju za poslove za koje smatraju da mogu da im donesu brz i veliki novac, poput jutjubera. 

Izbor profesije jeste važan, imajući u vidu da svako od nas trećinu svog života provede na poslu radeći. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs