OTKRIVENA TAJNA PAUKOVE MREŽE! Evo kako nastaje

od strane | apr 10, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Centralnu nit paukove mreže čini svilena nit koja ima dobre mehaničke osobine i bionički potencijal primene, ali je količina prirodne paukove svile ograničena.

Kako prenosi Sinhua, mnogi istraživači proučavaju proces sekrecije i sinteze centralne svilene niti kod pauka u nadi da će uspeti da naprave veštačku sintezu.

Istraživači sa Univerziteta jugozapadne Kine prvi su predstavili genom na nivou hromozoma za pauka Joro (Trichonephila clavate), koji ima šareno telo i plete veliku zlatnu mrežu, identifikujući 37.607 gena koji kodiraju protein.

Pixabay

Pauk

Glavna ampulasta žlezda (mlečna žlezda), izvor svilene niti, sastoji se od repa, vreće i izduženog kanala. Istraživači su pronašli hijerarhijsku biosintezu supstanci kao što su spidroini (glavni proteini u svilenoj paučini), organske kiseline i lipidi u različitim delovima mlečne žlezde.

Istraživači su objavili svoje nalaze u časopisu „Nejčer komjunikejšens“ (Nature Communications) navodeći da je studija pružila teorijsku osnovu za proučavanje porekla i evolucije paukova, svilene niti i razvoja veštačkih vlakana inspirisanih paučinom.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs