OPET POSKUPELE RATE DINARSKIH KREDITA! NBS povećala referentnu kamatnu stopu, ovo je RAČUNICA!

od strane | apr 7, 2023 | Vesti | 0 Komentara

NBS je u proteklih godinu dana podigla referentnu kamatu čak 13 puta. To znači da je prosečnom korisniku keš kredita od 500.000 dinara ta rata porasla oko 1.200 dinara od marta prošle godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na jučerašnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem kako bi se osiguralo da inflacija počne da opada i vrati se u granice dozvoljenog odstupanja od cilja – naveli su u NBS.

Tabela

Rast rate keš kredita od 500.000 dinara

rok otplate kredita: 36 meseci
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Rata u martu 2022: 15.680
ukupan dug banci: 564.480
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Rata u novembru 2022: 16.400
ukupan dug banci: 590.400
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Rata u aprilu 2023. 16.846
ukupan dug banci 606.456
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

U praksi ovo znači da će dinarski krediti poskupeti, što predstavlja dodatno opterećenje svima koji su zaduženi u domaćoj valuti, a ekonomski stručnjaci ističu da je ovo jedini način da se zaustavi inflacija.

Kako navodi profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, sve dok inflacija bude išla gore, NBS će biti prinuđena da povećava kamatnu stopu. On dodaje da je osnovna ideja da se centralne banke bore protiv rasta inflacije tako što će poskupljivati zajmove, pa će tražnja biti manja, te će cene ići nadole.

Ideja je da se sa povećanjem kamatne stope poveća cena novca. Ako se poveća cena novca, smanjiće se kreditna aktivnost i privrede, a posebno stanovništva. A ako se to desi, a desiće se i dešava se, i ukoliko znatan broj ljudi odustane od kredita, to znači, što se tiče monetarne sfere, da će tražnja biti niža. U ekonomiji je poznato da bi, kada je tražnja niža a ponuda ista, cene trebalo da idu dole – objašnjava Savić.

On dodaje da bi, prema projekciji NBS, u trećem tromesečju inflacija trebalo da se smiri, a da se u prvom kvartalu naredne godine dođe do cilja od 1,5 do 4,5 procenta na godišnjem nivou, što bi se, na ovu dvocifrenu inflaciju smatralo kao dobar rezultat.

I to je, nažalost, jedina mera koju centralna banka može da primenjuje i ja očekujem da će to i da se desi, s obzirom na to da i dalje neke cene rastu, a posebno cene hrane – zaključuje Savić.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs