Nož u leđa Zelenskom, izdali ga svi! Bild: Nemačka i SAD blokiraju ključnu odluku!

od strane | jul 10, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Nemačka, Sjedinjene Američke Države, i neke druge NATO članice ne žele da dopuste Ukrajini članstvo u Alijansi, piše nemački Bild, pozivajući se na više pouzdanih izvora.

– Mogu da potvrdim da SAD i Nemačka blokiraju zvanični zahtev Ukrajine za članstvo u NATO – rekao je izvor Bilda.

Kako navodi list, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika iz istočne Evrope, Zelenski je želeo da javno uputi zahtev za pridruživanje alijansi tokom samita u Vilnjusu, ali su se SAD i Nemačka tome usprotivile.

Pred očima šefova država i vlada 31 zemlje članice NATO-a, Zelenski je želeo da u Vilnjusu zatraži da njegova zemlja bude primljena u Alijansu, znajući dobro da mogu proći godine da se tako nešto usvoji, kao i da se rat sa Rusijom mora završiti pre nego članstvo u savezu bude formalno moguće. Ipak, proces bi konačno počeo tim potezom, i Ukrajina bi bila nepovratno na putu ka NATO.

Ali neke važne zemlje NATO-a žele da spreče baš taj zahtev Zelenskog, pre svega Nemačka i SAD, piše Bild.

– Nažalost, Nemačka i Sjedinjene Države su složne po ovim pitanju – rekao je za Bild visoki zvaničnik iz istočne Evrope.

Osim toga, ove dve zemlje su izvršile „pritisak” na druge članice NATO da se pridruže njihovom stavu, tvrdi on.

Lideri zemalja članica NATO okupiće se na samitu u Vilnjusu, u Litvaniji, 11. i 12. jula. 

NATO je pretvorio Viljnus, prestonicu Litvanije, u tvrđavu branjenu naprednim oružjem kako bi zaštitio američkog predsednika Džozefa Bajdena i druge lidere Alijanse na samitu sledeće nedelje, koji se održava 32 kilometra od litvanske granice sa ruskim saveznikom Belorusijom.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Sport

Fudbal

Vojvodini 1,2 miliona evra od Sergejevog transfera

Fudbalski klub Vojvodina zaradiće od transfera Sergeja Milinkovića Savića 1,2 miliona evra, saznaje Informer. Vezista je u klubu iz Novog Sada prošao sve mlađe kategorije, tako da Novosađanima sleduje tri odsto od svakog njegovog narednog transfera.

Opširnije

Izvor: Informer.rs