Nove informacije o slučaju trovanja u Aleksincu! Policija ponovo u fabrici

od strane | jan 22, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U fabrici “Magna” iz Aleksinca, u kojoj su se 18. i 19.januara za 24 časa otrovala 162 radnika pod još nerazjašnjenim okolnostima, danas će biti obavljen policijski uviđaj, potvrđeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

Početku uviđaja u prozvodnoj hali “Magne” površine 12.000 kvadrata prethodila su detaljna merenja koja su u subotu obavili stručnjaci Zavoda medicine rada iz Novog Sada.

No, za sada još uvek nije poznato koliko će trajati uviđaj kao ni kada će i u kakvom režimu fabrika ponovo početi sa radom.

– Danas će se raditi uviđaj, trajanje istog zavisi od vremena potrebnog da se kriminološki i tehnički obradi lice mesta koje je značajno veliko. Vršiće se uviđaj po proceni uviđajne ekipe i sa zaštitnim sredstvima po potrebi – rečeno je „Blicu“ u OJT Aleksinac.

Nakon završetka uviđaja nadležne inspekcijske službe koje su uključene u uviđaj i kontrolu fabrike odlučiće o nastavku rada fabrike ili dati svoje preporuke rukovodstvu ove kanadske firme.

Trovanje za trovanjem

Kako je Informer pisao, prvo trovanje radnika desilo se 17. januara oko 19 časova a lekarsku pomoć zatražila su 104 radnika usled trovanja disajnih organa izazvanim, kako se sumnjalo, lepkom za lepljenje podnih oboga koje su toga dana postavljane u jednoj manjoj prostoriji površine 30 do 40 kvadrata koja se nalazi u sredini proizvodne hale. 

Foto: D.K.

 

Nakon provere kvaliteta vazduha koji je ocenjen kao čist, 18.januara se na posao vratila treća smena zaposlenih, kada se pola časa nakon ponoći desilo novo trovanje usled koga je pomoć lekara zatražilo 58 zaposlenih.

Po nalogu OJT Aleksinac fabrika je privremeno zatvorena, ispražnjena i pod nadzorom je policije dok se ne obavi uviđaj i završe sva potrebna merenja.

– Dok se ne otkrije šta je uzrok trovanja radnika, fabrika neće raditi – rekao je ranije izvor iz istrage.

„Pola sata posle ponoći počeo je haos „

Radnik iz fabrike „Magna“ u Aleksincu opisao je dramatične trenutke trovanja, za sada nepoznatim isparenjima

– Pola sata posle ponoći počeo je haos. To je grebanje u grlu, ogroman kašalj, imaš utisak da ćeš sebe da ispovraćaš, a nemaš šta da povraćaš. Jedna žena je iskašljala i sukrvicu. Nekoliko radnika se i onesvestilo. Da nisam video šta se dešavalo, ne bih verovao – ispričao je naš sagovornik.

On je ispričao šta se dešavalo 18.januara kada se treća smena vratila na posao, nepunih 24 časa posle trovanja 104 radnika.

„Nismo očekivali da se nešto ovako opet desi „

– U 22 časa kada smo došli na posao održan je sastanak. Bio je prisutan kompletan menadžment, predsednik opštine i istražni organi. Rečeno nam je da je sve u redu i da možemo da se vratimo na posao. Nismo očekivali da nešto slično ponovo može da se desi, jer su u slučaj bile uključene najviše državne institucije, pa čak i VMA – rekao je ovaj radnik.

On kaže da je novo trovanje počelo kada su uključene klime kojima se greje proizvodni pogon površine 12.000 kvadrata.

– Nemamo podno grejanje u fabrici, već postoji sistem grejanja preko klima. Problemi sa zdravljem radnika su počeli da se manifestuju veoma brzo od kada su uključene klime. Moguće je da je sistem klimatizacije „povukao“ isparenja lepka kojim su lepljene podne obloge u manjoj prostoriji u sredini hale i da su se ona raširila na taj način ponovo proizvodnim pogonom. Trebalo je da ljudima daju tri, četiri dana slobodno, a da klime rade za to vreme kako bi se izbacila sva otrovna isparenja – navodi radnik.

Dva scenarija masovnog trovanja u Aleksincu

Kako je već pisano, nakon prvog trovanja u noći između 17. i 18.januara, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je započelo istragu.

Proveravala su se dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen itison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata.

Drugi scenario koji je proveravan je bila hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.

Magna: „Korišćen je standardni lepak“

Rukovodstvo Magne oglasilo se 19.januara saopštenjem.

– Magna potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu nažalost došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zaposlenima koji su pogođeni izrazimo iskrene želje za brz oporavak – navodi se u saopštenju pomenute fabrike. U saopštenju se dalje navodilo da su nakon saznanja o incidentu odmah su obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja.

– Procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja. Obaveštavaćemo vas o eventualnom daljem razvoju trenutne situacije – zaključili su oni.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs