Nikada ne čistite ove stvari sodom bikarbonom!

od strane | jan 31, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Iako je koristan sastojak domaćih sredstava za čišćenje raznih površina, postoje stvari koje nikako ne smete da tretirate sodom bikarbonom, jer može da ih ošteti.

Soda bikarbona je kućni „lek“ za skoro sve probleme: od gorušice, preko čišćenja mrlja od hrane ili masnoće, do uklanjanja neprijatnih mirisa sa tkanina, tepiha, nameštaja i sličnih stvari, ali treba imati na umu da nije dobra ideja koristiti ga za čišćenje pojedinih stvari, piše Reader’s Digest.

Sledi lista stvari koje je bolje ne tretirati sodom bikarbonom.

Staklo

Soda bikarbona je abrazivno sredstvo za čišćenje, tako da postoji šansa da izgrebe prozorsko staklo ili ogledalo, upozorava Markos Franko iz Mighti Clean Home. Ako tražite potpuno prirodno sredstvo za čišćenje, on predlaže da umesto toga koristite sirće na staklenim površinama.

Foto: Shutterstock

Oštećuje staklo

Aluminijum

Možete ga koristiti za čišćenje aluminijumskih šerpi i tiganja, ali ne zaboravite da ih nakon toga dobro isperite.

– Soda bikarbona može da izazove oksidaciju aluminijuma – kaže Džek Prenter, osnivač Chore Bliss-a. Ako je ostavite predugo, tretirana površina će oksidirati i postati braon.

Keramička ploča od šporeta

Soda bikarbona je odlična za čišćenje šporeta, ali je izbegavajte ako imate glatku staklokeramičku ploču za kuvanje.

– Reč je o abrazivnom sredstvu koje može da izgrebe ploču za kuvanje i ostavi beli film koji se teško uklanja – kaže Franko. Ako slučajno koristite sodu bikarbonu, pokušajte da uklonite taj beli film sirćetom.

Mermer

Nikada ne bi trebalo da koristite sodu bikarbonu za čišćenje mermernih ili kvarcnih površina. Vremenom će oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine.

Foto: Freepik.com

Soda nije prijatelj mermera i kvarca

– Neki veb-sajtovi preporučuju korišćenje sode bikarbone na ovim površinama, ali proizvođači kamena upozoravaju da to ne radite, jer shvataju da može da dođe do trajne štete – kaže Prenter.

Drveni nameštaj

Soda bikarbona može da bude previše gruba za neke drvene površine, kaže Lili Kameron, nadzornica čišćenja u Fantastic Services. Ona zato predlaže da umesto toga koristite razblaženu mešavinu deterdženta za pranje sudova, što je verovatno jedna od tajni ljudi koji uvek imaju čistu kuću.

Foto: Shutterstock

Potapanje da, trljanje ne

Antikno srebro

Dok potapanje srebrnog posuđa u vodu sa sodom bikarbonom može brzo da ukloni mrlje, smeša je previše abrazivna i može da dovede do toga da srebro izgubi svoju patinu i brže potamni, kaže Kameron. Svoje starinsko srebro ipak odnesite profesionalcu na čišćenje, sugeriše ona.

Sve sa dubokim žljebovima

Soda bikarbona ostavlja beli, prašnjavi talog nakon što se osuši. Zbog toga nikada ne bi trebalo da ga koristite za čišćenje površina sa dubokim žlebovima ili pukotinama, jer će se ostaci zalepiti i akumulirati tokom vremena i pokupiti prljavštinu, čineći da vaši predmeti izgledaju prljavo.

Foto: Shutterstock

Ostavlja kožu suvom i ispucalom

Koža

Soda bikarbona ima bazni pH, dok je vaša koža blago kisela. Redovna upotreba sode bikarbone na vašem telu će neutralisati prirodni nivo kiseline u vašoj koži, kaže Franko. Ostaviće kožu suvom i ispucalom.

Kosa

Slično koži, redovna upotreba sode bikarbone za negu kose će ukloniti prirodna ulja koja se nalaze na koži glave, ostavljajući kosu suvom i lomljivom.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs