NAFTNE SILE PLJUNULE U LICE AMERICI! Novi potez zemalja OPEK-a će imati ŽESTOKE POSLEDICE po Vašington, Rusi su ovo JEDVA ČEKALI!

od strane | apr 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Brojne zemlje OPEK+, uključujući Saudijsku Arabiju, najavile su dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od maja do kraja 2023. godine u iznosu od 1,16 miliona barela dnevno (preko svojih trenutnih kvota), nazivajući ovaj korak preventivna mera za održavanje stabilnosti tržišta. Rusija je zauzvrat produžila dobrovoljnu proizvodnju smanjenu za 500.000 barela dnevno do kraja godine.

– Posebno bih želeo da napomenem da je ovo dodatno smanjenje, dobrovoljno. Ne u okviru OPEK+. I to je pored mera koje su preduzete još u oktobru prošle godine sa smanjenjem od dva miliona barela dnevno do kraja 2023. Ove odluke su uzete u obzir i, u principu, danas su odobrene u o veoma važne i neophodne mere u ovom trenutku u cilju stabilizacije situacije na tržištu – rekao je Novak u intervjuu za TV kanal Rusija 24.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola OPEK-a nad cenama energenata nakon, kako je rekao, „kratkovidog“ smanjenja proizvodnje u zemljama OPEK. 

– Predsednik Bajden je razočaran kratkovidom odlukom OPEK+ da smanji proizvodne kvote u trenutku kada se globalna ekonomija suočava sa kontinuiranim negativnim uticajem Putinove invazije na Ukrajinu – saopštila je tada Bela kuća.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs