Na Marsu je nekada bilo vode? Rover NASA prikupio podatke koji potvrđuju da je na ovoj planeti postojalo jezero

od strane | jan 27, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Rover NASA „Perseverance“ prikupio je podatke koji potvrđuju postojanje drevnih jezerskih sedimenata nataloženih vodom koja je nekada ispunjavala krater Džerezo na Marsu, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja američkih i norveških naučnika.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu i Univerziteta u Oslu, koje je objavljeno u petak, nalazi do kojih je došao robotski rover potkrepljuju prethodne podatke koji navode naučnike da teoretišu o tome da su delovi Marsa nekada bili prekriveni vodom i da možda na tim delovima ima živih mikroba.

Foto: Shutterstock

 

Naučnik sa Univerziteta Kalifornije Dejvid Pejdž izjavio je da je na osnovu sondiranja radarskog instrumenta rovera dobijen pregled preseka slojeva stena na Marsu dubokih 20 metara i istakao da su ti slojevi nepogrešiv dokaz da su sedimenti nošeni vodom taloženi u krateru Džerezo.

Pejdž je naveo da su ti nalazi ojačali sugestije iz prethodnih studija da je Mars, koji je sada hladan, suv i beživotan, nekada bio topao, sa vodom, a da je možda na njemu bilo i života.

Naučnici smatraju da su tzv. Herezovi sedimenti na Marsu nastali pre oko tri milijarde godina. Rover NASA je sleteo na Mars u februaru 2021. godine i otkrio je vulkansku stenu, a ne sedimentnu, kao što se očekivalo.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs