Mogu negativno uticati na bebu! 7 namirnica koje treba izbegavati u trudnoći

od strane | nov 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Sirova hrana, neki sirevi, alkohol i još nekoliko namirnica bi trebalo da se izbegavaju u trudnoći.

Nema sumnje da svaka trudnica želi da uradi sve što je do nje, kako bi imala zdravu trudnoću i na svet donela zdravu bebu. Jedna od stvari koja se prvo prilagođava drugom stanju jeste i ishrana

Postoje neke namirnice koje nisu preporučljive za trudnice, a detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

– Tokom trudnoće, žene se često savetuju da obrate pažnju na ishranu kako bi obezbedile optimalne uslove za razvoj fetusa – kaže nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice koje bi trudnice trebalo da izbegavaju:

Sirova i nedovoljno termički obrađena hrana

Sirova hrana, poput sirovog mesa, jaja i nepasterizovanog mleka, može sadržati bakterije poput salmonele, koja može izazvati ozbiljne probleme tokom trudnoće.

Riba sa visokim sadržajem žive

Trudnice bi trebalo da ograniče unos ribe koja ima visok sadržaj žive, poput tune i sabljarke, jer prekomerna izloženost živi može uticati na razvoj bebinog nervnog sistema.

Neke vrste sireva

Određeni sirevi poput feta, kozjeg sira, plavog sira i nepasterizovanih sireva, mogu sadržati bakteriju listeria, koja može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće.

Foto: Freepik.com

trudnica

Kofein

Prekomerni unos kofeina može povećati rizik od preranog porođaja. Preporučuje se ograničavanje unosa kofeina tokom trudnoće. 

Alkohol

Preporučljivo je u potpunosti izbegavati alkohol tokom trudnoće, jer može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući fetalni alkoholni sindrom.

Određeni suplementi

Trudnice moraju biti oprezne sa dodacima ishrani, jer prekomerna količina vitamina može biti štetna.

Brza hrana

Hrana koja je visoko procesuirana, bogata masnoćama i šećerom trebalo bi da se ograniči, jer može doprineti povećanju telesne mase trudnice i povećati rizik od gestacijskog dijabetesa.

sledeća vest

TV

Live TV

Šokantna izjava britanske poslanice: Zapad ima „mek pristup prema Srbiji“? (VIDEO)

„Zabrinjavajući sukob između Prištine i Beograda delom je posledica toga što se Zapad usredsredio na to da ne provocira Beograd posle ruske invazije na Ukrajinu“, rekla je britanska poslanica Ališa Kerns u intervjuu za „Fajnenšel tajms“. Na ovu temu u emisiji „Info jutro“ govorili su narodni poslanik u ostavci Ljubomir Marić i borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji Ana Đorđević.

Live TV

Raskrinkan prvi sekretar Hrvatske ambasade! Špijun proglašen personom non grata! (VIDEO)

Hrvatska godinama vodi špijunski rat protiv Srbije, ali se njihova služba naročito aktivirala pred predstojeće izbore u Srbiji. Cilj im je slabljenje pozicije predsednika, odnosno politička i ekonomska destabilizacija naše zemlje. Na ovu temu u emisiji „Info jutro“ govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, a putem vajber uključenja javio se Dragan Crnogorac, iz Saveza srpskih Udruženja Hrvatske.

JOŠ TV VESTIOpširnije

Izvor: Informer.rs