Majke, imate pravo na ovo, a možda i ne znate! Postoji poseban staž koji donosi veću penziju

od strane | jun 30, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Prema odredbama zakona, sve majke troje dece mogu da računaju da će im penzije biti veće kao da su radile dve godine više, prema gruboj računici za oko 10 odsto. Praktično, ako je utvrđena penzija oko 30.000 dinara, ona će sa uračunatim posebnim stažom biti na nivou od oko 33.000 dinara.

Pravo na odlazak u penziju u Srbiji može se ostvariti na osnovu penzijskog staža u koji se ubraja i poseban staž. Za razliku od staža osiguranja, za ovaj poseban staž se ne plaćaju doprinosi, i on se utvrđuje rešenjem isključivo na zahtev osiguranika.

Potrebno je istaći da ovaj staž nije i uslov za odlazak u penziju, tj. ne može se iskoristiti za raniji odlazak u penziju, već majke mogu da očekuju isključivo veća primanja. Ono što je bonus ovog staža su brojne olakšice koje su njenim korisnicima omogućene.

Ko sve ima pravo na poseban staž

Pravo na poseban staž u Srbiji, pored majki koje su rodile troje dece ima još nekoliko grupa građana, kao i majke jednog ili dvoje dece. Pravo na poseban staž imaju i druge kategorije građana, a koje tačno pogledajte na linku ovde.

Kako navode iz Fonda PIO, Zakon o PIO sadrži i odredbu kojom se uređuje utvrđivanje posebnog staža u trajanju od 6 meseci osiguranicama, ženama koje su rodile jedno dete, odnosno u trajanju od godinu dana ženama koje su rodile dvoje dece. Ali, kako ističu primena ove odredbe je odložena do početka 2032. godine, i majke koje su rodile jedno ili dvoje dece će tek tada moći da podnesu zahtev za poseban staž.

Foto: pexels.com

Sve majke u Srbiji koje su rodile treće dete, imaju pravo na poseban staž u trajanju od dve godine zbog kojeg će im i penzija biti veća.

Kako poseban staž utiče na visinu penzije majki

Dakle, kao što je već rečeno, poseban staž isključivo utiče na visinu penzije. Tačnije, ove dve godine se dodaju u vaš lični koeficijent kao da ste radili dve godine duže. Na primer, žena koja je ostvarila 30 godina radnog staža, računaće se da je ostvarila 32 i sl. Prema primerima na sajtu paragraflex, žene koje su otišle u penziju na osnovu 20 godina radnog staža i kojima je određena penzija 30.000 dinara, sa posebnim stažom od dve godine penzija bi im bila 33.000 dinara, tj. oko 10 odsto viša.

Takođe, kako je određeno da ukupno trajanje staža ne može da bude veće od 45 godina, treba obratiti pažnju da se uračunavanjem posebnog staža ova granica ne prelazi. Kako su istakli iz PIO Fonda, pojedini državni organi, poput gradskih uprava, nude građanima sa posebnim stažom niz olakšica, koje se najčešće ogledaju u umanjenim mesečnim računima ili troškovima prevoza.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama:
Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20,
m:SAT TV pozicija 19; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26;
Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH;
Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47;
Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

TOP Vesti SNIMCI

Opširnije

Izvor: Informer.rs