Ljudi sa plavom kožom! Genetsko nasleđe koje je dovelo do bizarnih posledica!

od strane | jan 10, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Zamislite porodicu čija je koža toliko plava da je postala njihovo obeležje! Takva je Fjugejt porodica iz Kentakija!

Ova porodica izazvala je zanimanje svetske javnosti usled retkog oboljenja kože nosi naziv metima globenimija.

U pitanju je poremećaj koji zahvata samo 0,0035 odsto svetske populacije. U pitanju je retko oboljenje koje smanjuje redukovanje kiseonika u krvi, što dovodi do neobične nijanse plave boje kože. 

Foto: printscreen

 

Sve je započelo u ranim 1800-tim godinama kada su Martin Fjugejt i Elizabet Smartjunajted počeli da žive zajedno. U to vreme bili su nesvesni da će njihov brak dovesti do sage koja će se protezati kroz generacije njihovih potomaka.

Četvrto dete rođeno sa plavom kožom

Martin Fjugejt bio je nosilac genetskog defekta matima globenimija, koja se prenosi generacijama. Njihovo sedmoro dece nije nasledilo ovu anomaliju, ali je četvoro rođeno sa izrazito plavom kožom. 

Igrom sudbine, njihovi potomci često su se udavali i ženili za bliske rođake. Na taj način ova jedinstvena bolest nastavljala je da se prenosi. Zakarija, jedan od sinova Martina i Elizabet, oženio se sa svojom tetkom, a drugi sin oženio se sa bliskom rođakom. Drugo dete će se kasnije oženiti sa svojom rođakom. 

Foto: printscreen

 

Luna Fjugejt ostala je upamćena kao „najplavlji član porodice“. Opisivali su je kao nekoga ko je imao usne tamne kao modrice.  Odavde stvari postaju samo još bizarnije!

Luna Fjugejt udala se za Džona Stejsija krajem 19. veka. U braku su dobili čak 13 dece i dodali novo poglavlje u nasledstvu Fjugejt porodice. 

Ipak, plava koža ne bi trebalo da zavara. Uprkos neobičnom izgledu i potencijalnim medicinskim komplikacijama, Luna je živela dug i ispunjen život sve do svoje 84. godine kada je preminula. 

Što se tiče Fjugejtove dece, uprkos njihovoj plavoj koži, oni su potpuno zdravi!

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs