Lekari su nam govorili da je Marijin život u Božjim rukama: Potresno svedočenje oca stradale Nišlijke

od strane | jan 22, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Danas je pred Višim sudom u Nišu govorio Nebojša Šulović, otac studentkinje (25) koja je preminula 22. marta 2021. godine od posledica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći tri meseca ranije.

Pokušavajući da zaustavi suze, Šulović je ispričao da su od lekara, koji su se borili za Marijin život tražili reči utehe.

Najčešći odgovor koji smo dobijali bio je da je njen život u Božjim rukama. I najmanji pomak, treptaj oka, podizanje ruke davao nam je nadu da će naša Maka živeti. Svaki deo njenog tela bio je povređen, imala je krvarenje u mozgu, ali smo se ipak nadali čudu. Nažalost, posle višemesečne borbe Marija je izgubila bitku za život! – rekao je otac nastradale studentkinje Marije. 

Kako smo ranije izveštavali za Marijinu smrt sudi se Igoru Stojkoviću (40) jer je, kako je navelo tužilaštvo, 31. decemba 2020. godine krećući se velikom brzinom, sa dva promila alkohola u organizmu, što se smatra stanjem teške alkoholisanosti, vozilom „mazda“ na raskrsnici ulica Donjovlaška i Miodraga Petrovića Čkalje, udario devojku koja se šetala sa ocem.

Foto: D.K./Informer

 

Nebojša Šulović danas je ponovo opisao kobni događaj s obzirom na to da je umesto Gorana Spasića sudski postupak preuzela sudija Milica Grujić, zbog čega je suđenje počelo ispočetka.

Ostajem pri svemu što sam ranije rekao s tim što bih dopunio svoj iskaz. Želim da objasnim da sam ovde okrivljenom Igoru kazao, kada je ponudio da preveze Mariju :“ Ti moje dete nećeš da voziš!“. To su bile jedine reči koje sam mu uputio, nisam se sa njim svađao. Takođe, njegovoj supruzi koja mi je telefonirala tri, četiri dana posle nesreće i ponudila pomoć rekao sam da ako zove kao majka, mogu da je saslušam, a ako se javila da bi razgovarala o budućem suđenju, da o tome neću sa njom da pričam – kazao je neutešni otac.

Osvrćući se na Stojkovićevu odbranu da on nije kriv za devojčinu smrt već lekari koji su je „nesavesno lečili“, te navode da se ona od nesreće oporavila, a da je preminula iz drugih razloga, Nebojša je istakao da je Marija sve vreme bila u teškom stanju i da je njen oporavak išao veoma sporo.

Marija je imala krvarenje u moždanom stablu koje nije moglo da se zaustavi nikakvom intervencijom. Kada bismo pitali lekare šta može da se uradi da se to reši oni bi samo slegali ramenima. Radovali smo se tim malim pomacima, njenom skidanju sa respiratora, pomicanju udova, sve nam je to davalo nadu – rekao je Šulović.

Foto: printscreen/fb

 

Viši  javni tužilac Lidija Simović ga je upitala kako su se on i Marija kretali ulicom u vreme nesreće.

– Išli smo jedno iza drugog, ne paralelno. Hodali  smo levom stranom kolovoza, a na desnu  smo prešli neposredno pred udes, zbog nepregledne krivine i žbunja koje je zaklanjalo pogled – objasnio je otac žrtve.

Igorov advokat Irena Đordević, koja odbranu zasniva na osporavanju uzročno posledične veze između Marijinog povređivanja i smrti koja je nastupila tri meseca kasnije, upitala je Nebojšu čija je odluka bila da devojka bude prebačena na dalje lečenje u Beograd.

To su odlučili neurohirurzi koji su Mariju lečili, ja na to nisam uticao – kazao je otac stradale devojke.

Optuženi Stojković je na prethodnom glavnom pretresu priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, ali ne i za smrt studentkinje.

Dok je bila u niškoj bolnici svakodnevno sam se informisao o njenom stanju čim sam izašao iz pritvora. S obzirom na to da je puštena iz niškog UKC, zaključio sam da joj je bolje. Kada je preminula u Beogradu od niških lekara sam čuo da je smrt posledica nesavesnog lečenja -kazao je  tada Igor.

Suđenje će biti nastavljeno 21. februara  kada će biti saslušani svedoci i pedstavnik Instituta za sudsku medicinu.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs