Kurtijeva deeskalacija je farsa! Stručnjaci o situaciji na KiM: Koga više on zamajava?!

od strane | jul 12, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Najava premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da će deeskalirati situaciju na severu nije ništa drugo nego zamajavanje javnosti, ocenjuju sagovornici Informera.

Kurti je najavio da će smanjiti broj policajaca koji se nalaze unutar i okolo opštinskih zgrada, ali ta njegova izjava nije ništa drugo nego farsa.

Ne znam više koga Kurti zamajava. Da li nas, ili zemlje Kvinte ili svi oni zajedno nas i Srbe dole na severu. Stvar je potpuno jasna. Nije ovde pitanje da li su specijalci ispred opštine, škole, vrtića ili ispred nekog drugog objekta u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom potoku, već je o tome šta će specijalci sa dugim cevima na severu Kosova. Specijalne jedinice koje Kurti ima na severu Kosova sa dugim cevima moraju da napuste tu teritoriju ukoliko žele deeskalaciju sukoba. To je potpuno jasno i precizno saopšteno i od članica zemalja Kvinte. Oni nešto muljaju i to izgleda kao „ja te isprebijam, ali nisam te ubio, pa je to olakšavajuća okolnost“. Pa onda ti iz Kvinte mogu da kažu „pa dobro nije te ubio, samo te je premlatio, ali ti se izvinuo“ – navodi za Informer Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća KiM.

Foto: printscreen

 

Sa njim je saglasan i Miloš Garić, glavni urednik portala „Kosovo onlajn“.

Povlačenje 25 odsto policijskih formacija iz opštinskih zgrada ne znači ništa. To nije ni deeskalacija ni smirivanje tenzija. To je samo namera Aljbina Kurtija da kupi još malo vremena i da pokuša da odobrovolji zapadne mentore, koji su se naljutili na njega, jer već dugo odbija poslušnost. Aljbinu Kurtiju ne treba verovati ništa. On je ostrašćeni mrzitelj srpstva, kome je dopalo šaka da ima neku vrstu moći u rukama, i nastaviće da provocira Srbe i Beograd. Kurti ovo shvata kao svoj lični rat sa Srbijom. Racionalni i odgovorni krugovi na Zapadu su prozreli šta radi Kurti i jasno im je da s njim nema šanse ni za dijalog ni za normalizaciju. Vašington je krenuo u rešavanje tog problema i od njih zavisi u kom roku će Kurti biti razvlašćen i sprečen da izaziva dalje sukobe. Do kraja leta bi ova agonija svakako morala da se okonča – kaže Garić za naš portal.

Foto: Informer DN

 

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan ističe da je ovde u pitanju nova prevara Aljbina Kurtija zato što ono što on namerava da uradi nije nikakva deeskalacija.

On najavljuje povlačenje policajaca iz zgrada opština i tih lažnih predsednika opština. Međutim, unapred tvrdim da Kurti neće povući te svoje specijalce sa severa KiM, nego će ih premestiti na drugo mesto gde će i dalje sa dugim oružjem i kojekakvim hapšenjima i prepadima provocirati i zastrašivati Srbe na severu pokrajine. To nije nikakva deeskalacija, to je novi trik i prevara koja treba da pokaže zapadnoj javnosti i evropskim posrednicima da Kurti navodno nešto preduzima, a u stvari ne preduzima ništa. On jednostavno pokušava da nekakvim prevarama, krivicu za to što nema deeskalacije, prebaci na Srbiju. To je pokušaj da se Srbija dovede u neku neugodnu situaciju da ispadne da Kurti sprovodi mir, a da ga Srbija osporava. To će ponovo dovesti do zaoštravanja i mislim da će naša diplomatija na vreme da reaguje. Nije teško prepoznati prevaru, to se vidi na prvi pogled. Kurti mora da povuče specijalce sa severa i da se krene u razgovore u formiranju ZSO. To mora biti sastavni deo deeskalacije – kaže Karan.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

TOP Vesti SNIMCI

Opširnije

Izvor: Informer.rs