Ključa na Arktiku! Ameri na Aljasku poslali F-22 i F-35, Rusi spremili S-500, Tor i Pancir…

od strane | dec 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Rusija bi mogla da odgovori na teritorijalne pretenzije Sjedinjenih Država na Arktiku, koje nisu samo iznele svoje pretenzije na Arktik kroz najseverniju od svojih država ( Aljasku ), već su širile svoje vojne aktivnosti u regionu već skoro deset godina, piše Militari Vač Magazin.

Ovaj mediji primećuje da je jedan od najuočljivijih znakova povećane pažnje na Arktik „prebacivanje lovaca pete generacije F-22 i F-35 na Aljasku„.

U članku se kaže da Moskva ima ozbiljne trupe u ovom regionu sa kojima će Sjedinjene Države morati da računaju. Sistemi PVO S-400 , visoko specijalizovane varijante sistema PVO kratkog dometa Tor i Pancir, raspoređeni su na nekoliko ključnih lokacija. Pored toga, ruska vojska je testirala sistem S-500 u decembru 2021. Prema rečima autora članka, Arktik će postati jedno od prioritetnih mesta za razmeštanje ovakvih sistema PVO.

24. decembra SAD su objavile proširenje svoje teritorije. Državni Stejt department saopštio je da je povećao kontinentalni oblak u Arktiku i Beringovom moru. Kako je precizirano, pomenuta zona Arktika i Beringovog mora od sve većeg je strateškog značaja – pored Amerike, na nju polažu pravo Rusija i Kanada.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs