Kina pronašla neočekivanog saveznika u borbi protiv SAD! Budimpešta na sve načine prkosi EU

od strane | maj 12, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Budimpešti, Mađarska se našla među strateškim partnerima Kine u borbi protiv SAD, piše „Fajnenšel tajms“.

Budimpešta je sada postala član onoga što Si Đinping naziva ‘krugom prijatelja’ Pekinga, odnosno onih zemalja koje najviše podržavaju napore Kine da se suprotstavi moći SAD – naglašava list.

Istovremeno, kako se navodi, zahvaljujući jačanju veza između dveju zemalja, Mađarska može da traži diplomatsku i investicionu podršku Kine.

Napominje se da produbljivanje odnosa nosi geopolitičku poruku.

Kineski predsednik Si Đinping posetio je Budimpeštu 8. maja, nakon boravka u Beogradu.

Kineski predsednik je izjavio da Peking i Budimpešta jedni druge smatraju prioritetnim partnerima za saradnju i da su obe zemlje zajedno prošle kroz poteškoće i osporile politiku moći u nestabilnoj međunarodnoj situaciji.

Si je prethodno u razgovoru sa mađarskim predsednikom Tamašem Šuljokom rekao da je saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i poverenju.

Istakao je da je njegova zemlja spremna da sa Mađarskom unapređuje razvoj veza na visokom nivou i naglasio da prijateljstvo dve zemlje ne targetira niti diktira bilo koja treća strana.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs