Kalinić u hrvatski sud doveden kao opasan zločinac, jedan detalj svima promakao!

od strane | jul 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Sretko Kalinić (49), jedan od zavernika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog „zemunskog klana“, osuđen na 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, doveden je u hrvatski sud pre 13 godina kao opasan zločinac.

Tada tog avgusta 2010. godine Kalinić je na sud doveden pod jakim merama obezbeđenja. Pripadnik zemunskog klana uveden je sa lisicama na rukama, a ono što je svima promakao, u sudnicu kojom je predsedavao sudija Rafael Krešić uveden je sa lisicama i na nogama. Lisice na nogama i rukama mu nisu skidane ni za vreme suđenja, što je bilo veoma iznenađujuće.

Po hrvatskom ustavu, vezivanje ruku lisicama je obavezno, dok se lisice na nogama stavljaju po potrebi. U mnogim zemljama se lisice na noge stavljaju samo veoma opasnim zločincima, dok u pojedinim ta praksa ni ne postoji.

Foto: facebook/ Legende devedesetih

 

Podsetimo, Kalinić je tada videvši brojne fotoreportere u sudnici izjavio kako ne bi došao na suđenje da je znao da će ga slikati. Na suđenju, Kalinić je izjavio da mu je jasna optužnica i poručio sudiji da napiše šta hoće jer mu to više nije važno i izjasnio se da je kriv.

Ipak, ono što će ostati upamćeno dodatno sa ovog suđenja jeste činjenica da je on jedan od retkih zatvorenika kom su stavljene lisice i na noge, a ne samo na ruke. Kalinić je 18. januara 2008. je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim delima.

Podsetimo, optužnica kaže da se trenutku atentata na premijera Đindića Kalinić nalazio u „pasatu“, ispred zgrade Zavoda za foto-grametriju, iz koje je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović Zveki, navodno, pucao na Đindića.

Sretko Kalinić kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru „Zabela“, a pre desetak dana se oženio 22 godine mlađom Beograđankom.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs