Kakva mišolovka Moskve! Ovaj ruski proizvod je „novi gas“ i EU i Amerika ne mogu bez njega! Fajnenšel tajms otkriva detalje!

od strane | maj 1, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Evropa postaje zavisna od ruskog đubriva kao što se dogodilo sa gasom, piše američki list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na jednog od najvećih proizvođača đubriva za poljoprivredne kulture Svejna Torea Holzetera.

Prema podacima Evrostata, Evropska unija je u junu 2023. godine uvezla duplo više ruskog đubriva nego godinu ranije. Trenutno je uvoz ruskog đubriva na rekordnom nivou i čini trećinu ukupnog uvoza uree.

– Azotna đubriva, koja su važna za rast biljaka, proizvode se korišćenjem prirodnog gasa. Rusija ga izvozi više u Evropu, zamenjujući deo gasa koji je EU zabranila – rekao je Svejn Tore Holzeter, izvršni direktor kompanije „Jara internešenal“, jednog od najvećih svetskih proizvođača đubriva.

Prema njegovim rečima, „đubrivo je novi gas“.

Kako se ističe u članku, cene đubriva za useve naglo su porasle nakon početka ruske specijalne vojne operacije 2022. godine, pošto su sankcije koje su uvedene protiv Rusije ograničile dostupnost prirodnog gasa, glavnog izvora azotnih đubriva kao što su amonijak i urea.

To je pogodilo evropske farmere u finansijskom smislu, dok su farmeri u drugim zemljama, posebno u Africi, u potpunosti prestali da koriste đubriva, što je smanjilo prinose i pogoršalo globalnu prehrambenu krizu, navodi list.

Po rečima Holzetera, od tada su cene đubriva pale pošto su se snizile i cene prirodnog gasa, ali evropska industrija đubriva i dalje ima poteškoća pošto ruski izvoz zauzima veliki udeo u tržištu.

Takođe je dodao da ruski proizvođači đubriva imaju koristi zbog nižih troškova za električnu energiju.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs