Informer na radnom doručku sa velikim svetskim rediteljem! Serebrenikov: Ljubav je najveća snaga na svetu (FOTO)

od strane | nov 8, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kada sam uhapšen, moji prijatelji su pravili spiskove – spiskove onih koji su me podržavali i spsiskove onih koji su smatrali da treba da budem u zatvoru. Kada sam izašao iz zatvora i napustio Rusiju, meni su te spiskove dali. Razmišljao sam mnogo i shvatio da ako krenem te spiskove da čitam i da učim ta imena, ja ću se razboleti. Jednostavno nisam želeo time da se bavim.

Ovo je rekao čuveni ruski reditelj Kiril Serebrenikov preko „zuma“ na radnom doručku, koji je održan u ponedeljak u Beogradu u novootvorenom kafiću „Kafe Embers“ na Dorćolu. 

Na mini konferenciji gde su prisustvovala četiri novinara, i to srpska, među kojima se našla i naša koleginica i imala priliku da razgovara sa velikim svetskim rediteljem. 

Foto: Informer

 

Nime, zajednički projekat projekta „DrugDrugu“ i fonda „Kirill&Friends“ – dvojezična predstava „Obična priča“ premijerno je izvedena 31. oktobra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. Reč je o drami koju je napisao ruski klasik Ivan Gončarov 1847. godine. Po prvi put je izvedena u pozorištu ”Sovremenik” u Moskvi 1966. god. Samo godinu dana kasnije doživela je postavku u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Godine 2015. pozorišni i filmski reditelj, Kiril Serebrenikov je postavio savremenu verziju ove drame u Gogolj Centru u Moskvi, pri čemu je radnju smestio u modernu Rusiju. Predstava je postala jedna od najpopularnijih u tom pozorištu.

Godine 2023. „Obična priča“ se vratila na beogradsku pozornicu.

Kiril Serebrenikov je ne samo pozorišni (drama, opera i balet) već i filmski reditelj, čija je predstava „Crni monah“ prošle godine otvorila festival u Avinjonu, a 2022. proglašen je i za evropskog operskog reditelja godine.

On je, prema prvim planovima trebalo da doputuje u Beograd posle 20. oktobra, ali nije, te nam je objasnio razloge. 

Ja nisam došao u Beograd isključivo zbog svojih razloga, ali nijedan čovek ne treba da bude kažnjen zbog svojih pogleda i opredeljenja, jako je važno da se borimo za to – rekao je Kiril i opisao situaciju kada je uhapšen u Sankt Peterburgu zbog navodne pronevere novca.

Foto: Informer

 

Kada sam uhapšen moji prijatelji su pravili spiskove – spiskove onih koji su me podržavali i spiskove onih koji su smatrali da treba da budem u zatvoru. Kada sam izašao iz kućnog pritvora i napustio Rusiju, meni su te spiskove dali. Razmišljao sam mnogo i shvatio da ako krenem te spiskove da čitam i da učim ta imena, ja ću se razboleti. Jednostavno nisam želeo time da se bavim – rekao je Kiril i dodao da se moral umetnika ne razlikuje od morala obične osobe.

– Svako odlučuje za sebe. Postoje umetnici koji su domari i umetnici koji su grozni, ali i oni koji su kao sveci i koji su predivni… Hvatati se za to ko je šta, to je gubljenje vremena apsolutno – jasan je bio Kiril, koji je istakao da je Rusija njegova domovina, mesto gde je rođen, ali je sada na boljem mestu. 

Foto: Informer

 

Ono što je bila velika poruka koju smo mogli da izvučemo sa ovog doručka jeste da je ljubav najveća snaga na svetu, i to nam je upravo poručio i ova rediteljska gromada. 

Mislim da je najveći problem zbog kojeg svedočimo ovolikim ratovima upravo manjak ljubavi. Moj junak je izdao svoju ljubav i veru u dobro. S manjkom ljubavi u srcu postaješ čudovište – striktan je bio Kiril. 

Mi smo nakon razgovora sa Kirilom, o svemu prodiskutovali i sa Aleksejem Agranovičem, glumcem i bliskim saradnikom Serebrenikova, koji nam je u prijatnom i lepom razgovoru rekao da je jako umoran, ali da se utisci nakon premijere polako sležu. 

Agranovič je opisao i oduševljenje koje vlada kod njega kada su u pitanju srpski glumci koji učestvuju u „Običnoj priči“, ali nam je otkrio da nije očekivao toliku zainteresovanost za predstavu i to ga čini srećnijim. 

A šta je na pretpremijeri „Obične priče“ za Informer rekao Aleksej Agranovič, pogledajte u videu ispod. 

U postavci predstave učestvuju poznati srpski glumci i glumci Gogolj Centra: Filip Avdejev, Luka Grbić, Aleksej Agranovič, Danica Maksimović, Dragana Varagić, Kristina Jovanović , Marija Poježajeva, Irina Tepluhova , Davor Perunović, Danijela Stojanović, Ana Zavtur, Jovan Stamatović-Karić i Luka Abramović.

Pred publikom Centra za kulturu „Vlada Divljan“, nalazi se priča o mladom čoveku koji iz unutrašnjosti dolazi kod bogatog ujaka u veliki grad. Pun nade i ideala, suočava se sa realnošću koja ga menja.

Kiril Serebrenikov je osnivač pozorišta Gogolj Centar, autor produkcija u Moskovskom umetničkom pozorištu „Čehov“, pozorištu „ Puškin“, „Sovremenik“, Narodnom pozorištu Letonije, Nemačkom Deutsches Theater-u u Berlinu, Thalia Theater-u u Hamburgu. Leta 2022. godine njegova predstava Crni monah je otvorila Pozorišni festival u Avinjonu. 

Iste godine proglašen je za evropskog operskog reditelja godine. 

Filmovi koje je režirao „Učenik“, „Leto“,  „ Petrovi pod gripom“, „Žena Čajkovskog“, učestvovali su u glavnom takmičarskom programu Festivala u Kanu i Veneciji. 
U avgustu 2018. godine Kiril je postao komandant francuskog Ordena umetnosti i književnosti. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs