Ima li Putin lek za ovo? Britanci predstavili novo moćno oružje: Evo šta može da uradi, i to u samo jednom udaru

od strane | maj 17, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Britanska vojska prvi put stavlja u upotrebu novo radio-talasno oružje koje može da uništi čitav niz dronova jednim udarcem.

Oružje energije usmereno radio frekvencijom (RFDEV) emituje razorne radio talase ka vozilima i dronom, a efekat je takav da radio talasi prže elektroniku unutra.

Sa dometom od nešto više od 1,5 kilometara, ovo radio oružje može se koristiti na kopnu, u vazduhu i na moru, a košta samo 10 penija (1 evro cent) po pogotku, navodi Telegraf. Međutim, planiran je dalji razvoj kako bi se povećao domet ovog sistema naoružanja.

To je najnovija najava nove vojne opreme koju britansko Ministarstvo odbrane planira da uvede nakon što je premijer Riši Sunak obećao da će povećati britansku potrošnju za odbranu na 2,5 odsto BDP-a do 2030. godine.

Ranije ove nedelje Telegraf je izvestio da će Kraljevski marinci dobiti do šest novih višenamenskih brodova za podršku (MRSS) kao deo novog budžeta za odbranu od 75 milijardi funti. Brodske posade će moći da lansiraju bespilotne letelice i koriste lasersko oružje, kao što je DragonFire, prethodno uveden sistem koji ispaljuje laserski snop velike snage koji može da obara projektile (jedan snop je takođe jeftin po ceni od 10 funti po godini).

Izvori iz ministarstva kažu da je nova tehnologija isplativa alternativa tradicionalnim projektilima. Ova radio tehnologija se može montirati na različite transportne platforme i vozila, i koristi mobilni izvor energije za proizvodnju impulsa radio frekvencijske energije u snopu koji može ili ispaliti seriju hitaca na jednu metu ili se raširiti da pogodi niz ciljeva . Visok nivo automatizacije, sa druge strane, znači da sistemom može da upravlja jedna osoba.

Novi sistem će tokom leta biti podvrgnut opsežnom testiranju od strane britanske vojske, a odbrambeni izvori sugerišu da bi se mogao koristiti za zaštitu i odbranu ključnih resursa i baza u Velikoj Britaniji.

„Mi smo već sila na koju treba računati u nauci i tehnologiji, a inovacije poput RFDEV-a ne samo da čine naše osoblje smrtonosnijim i bolje zaštićenim na bojnom polju, već i čine UK svetskim liderom kada je u pitanju inovativna vojna oprema, “ rekao je on. je Džejms Kartlidž, šef nabavke za odbranu. „Rat u Ukrajini nam je pokazao važnost raspoređivanja bespilotnih sistema, ali moramo biti u stanju da se branimo i od njih. Kako povećavamo potrošnju na odbranu u narednim godinama, naša strategija odbrambenih bespilotnih letelica će obezbediti da budemo na čelu ove evolucija ratovanja“, rekao je on.

Sistem razvija zajednički tim iz Laboratorije za odbrambenu nauku i tehnologiju (DSTL), naučnog odeljenja u okviru sistema odbrane i bezbednosti, i Defense Ekuipment & Support, odbrambene organizacije u okviru Ministarstva odbrane, koja radi sa britanskom industrijom kao deo projekta Hersa.

„Ovi sistemi koji menjaju igru doneće odlučujuću operativnu prednost Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, spasavajući živote i uništavajući smrtonosne pretnje. Sposobnosti svetske klase kao što je ovaj moguće su samo zahvaljujući decenijama istraživanja, stručnosti i ulaganja u nauku i tehnologiju u DSTL-u – u i našim partnerima u industriji Velike Britanije“, rekao je izvršni direktor DSTL-a Pol Holinshed.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs