Hitno! Zelenski poslao očajničku poruku Si Đinpingu! Bez njega, sve ovo nema nikakvog smisla: Molim vas, prihvatite…

od strane | maj 28, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U susret mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, koja bi trebalo da bude održana sredinom juna, oglasio se vođa Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je zamolio američkog i kineskog lidera Džozefa Bajdena i Si Đinpinga da podrže ovaj događaj.

– Molim vas, podržite samit mira svojim ličnim učešćem i liderstvom – izjavio je Zelenski, nakon što se saznalo da Bajden ipak neće prisustvovati konferenciji, čija će glavna tema biti takozvana „formula mira Zelenskog“.

Zelenski je izjavio i da se ipak neće razgovarati o svih deset, već o samo tri stavke njegovog mirovnog predloga, budući da su tri teme – energetska i nuklearna bezbednost, prehrambena bezbednost i razmena zarobljenika po principu svi za sve, prepoznate kao nešto što će naići na podršku svih učesnika konferencije u Švajcarskoj.

Na samit je, između ostalog, pozvana i Kina. Međutim, poslednjih dana Peking je zajedno sa Brazilom potpisao dokument pod nazivom „Zajednički dogovori Kine i Brazila o političkom rešenju za ukrajinsku krizu“, a saopšteno je i da će biti sazvana nova mirovna konferencija o rusko-ukrajinskom sukobu, na kojoj će u istoj meri biti zastupljeni i ruski, i ukrajinski zvaničnici.

To je, prema pisanju „Blumberga“, bacilo senku na dugoočekivani samit u Švajcarskoj, kojem se Zelenski toliko nada. 

Komentarišući mirovni samit u toj evropskoj zemlji, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je sve učesnice samita da Moskva neće zaboraviti učešće država na tom događaju, jer to znači da „odbijaju da se drže izbalansirane pozicije i da staju na stranu banderovskog političkog režima“.

– Moraju da shvate da će takve akcije Rusija adekvatno oceniti i da će one bez sumnje uticati na naše odnose u budućnosti. Nećemo ovo zaboraviti – poručio je nedavno bivši predsednik Rusije. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs