Guglov zeleni talas smanjiće čekanje na semaforima! Inovativno rešenje za najveći problem u saobraćaju

od strane | jun 10, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Saobraćaj i saobraćajne gužve jedan su od najvećih problema velikih, ali i brojnih manjih gradova. Na putevima izgrađenim pre više desetina godina, bez previše mogućnosti proširenja i izmena, danas saobraća mnogo veći broj automobila nego što je to prvobitno planirano.

Rezultat toga su brojne i velike gužve, pogotovo na raskrsnicama i semaforima. Prema jednoj studiji objavljenoj 2021. godine, koja je sprovedena u SAD na kraćim relacijama, prosečni Amerikanac provede oko deset posto svog putovanja čekajući u gužvi na semaforima.

14 gradova

Teško je da ćemo se u budućnosti rešiti gužvi, ali postoje neke stvari koje mogu barem da olakšaju situaciju i smanje gužve. Rešenje je, naravno, u tehnologiji.

Jedna od kompanija koja razvija takvu tehnologiju, od koje bi svi mogli da profitiraju, jeste Gugl. Njihovo rešenje nazvano je „Zeleno svetlo“ i već je implementirano u 14 gradova, a rezultati su itekako ohrabrujući. Tehnologija smanjuje gužve, štedi novac agencijama za saobraćaj, ali i pomaže u smanjenju zagađenja na putevima. Prema nekim statistikama, to zagađenje je veće za čak 29 puta na raskrsnicama, u odnosu na klasične saobraćajnice.

Foto: Shutterstock

 

Guglovo rešenje, napominje Džulijet Rotenberg iz resusa Climate AI, posebno je zanimljivo jer za njegovo korišćenje nije potreban novi hardver, već ono koristi postojeće uređaje ili softver (poput podataka iz povezanih vozila, aplikacija za navigaciju i slično) za podešavanje semafora i prilagođava se saobraćaju. Ako je samo vozilo senzor, onda nema potrebe za postavljanjem skupih kamera na raskrsnicama, objašnjavaju iz Gugla.

Osim što nije skupo za implementaciju, pokazalo se kako je Zeleni Gugl posebno delotvoran pa je u gradovima u kojima je implementiran poput Hamburga, Sijetla i Abu Dabija ubrzao saobraćaj na raskrsnicama za oko 30 posto. Kako bi ubrzali i optimizovali saobraćaj na semaforima i raskrsnicama, kompanija koristi vlastite podatke koje su prikupili od korisnika Guglovih karata.

Ono što podaci i tehnologija omogućuju jeste da svaki semafor postane dinamičan i prilagodljiv trenutačnoj situaciji u saobraćaju. Na WSJ-u kažu kako su pre promene na semaforima bile fiksne, odnosno unapred određene ili su imali nekoliko različitih postavki, zavisno od dela dana i gužvama.

Foto: Shutterstock

 

Ograničenje brzine

Kada se gradovi prijave za Guglovo „Zeleno svetlo“, oni dobijaju pristup kontrolnom sistemu s preporukama za svaku od raskrsnica na kojima je instaliran. Nakon promena na semaforima, Guglov AI prati promene u saobraćaju, smanjenju gužve i slično tako da uticaj može da se prati  u stvarnom vremenu. Ovo tehnološko rešenje do sada je implementirano u 14 gradova, a za projekat postoji lista čekanja pa bi uskoro trebalo saznati imena gradova u kojima će se u budućnosti koristiti Guglova tehnologija za ubrzanje saobraćaja na semaforima.

sledeća vest

Vesti

Društvo

Korać: Očekujemo pres centre iz Tel Aviva na Expo 2027

„Očekujemo da Peres Centar za inovacije i mir iz Tel Aviva bude prisutan na izložbi EKSPO 2027 u Beogradu. Razgovori koje smo vodili sa rukovodstvom Peres Centra daju nam razloge da verujemo da će se to i dogoditi. To bi bio značajan događaj za Srbiju, i značajna inicijativa za produbljivanje saradnje Srbije i Izraela kroz promociju mira i saradnje mladih“, rekao je Zoran Korać, direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

Politika

„Ne odričemo se Rusije!“ Vučević: Nastavljamo saradnju uprkos pritiscima!

Verujem u tradicionalne odnose Srbije i Rusije, koji su zasnovani na istorijskim vezama, zajedničkom cilju da se sačuva vladavina prava, slobodarski duh svih država, nezavisnost i suverenitet država. Ono što smo zajedno prošli kroz istoriju, i onu dalju i bližu, obavezuje nas i u sadašnjem i u budućem periodu, stoga verujem u veoma dobre odnose, izjavio je za RT Balkan premijer Srbije Miloš Vučević.

Opširnije

Izvor: Informer.rs