Gori Ukrajina! Spašavaj se ko može! Sad, kad Rusi ovo urade… Kijev hitno šalje hiljade vojnika na front!

od strane | apr 19, 2024 | Vesti | 0 Komentara

S obzirom da ruske trupe napreduju i da se efikasno koriste klizne bombe, najkritičniji problemi za ukrajinske oružane snage ostaju nedostatak municije, dobro obučenih trupa i sposobnosti protivvazdušne odbrane, napisao je kolumnista Njujork tajmsa Mark Santora.

– Sada kada Rusija eskalira svoje napade, svako od ovih pitanja pojedinačno pogoršava uticaj drugih ranjivosti i povećava rizik da će ruske snage probiti ukrajinsku odbranu – rekao je on.

Autor materijala je skrenuo pažnju na činjenicu da u uslovima nemogućnosti odbijanja artiljerijskih udara, ukrajinska prešadija moraja pre svega da održi svoje položaje protiv talasa napada ruske pešadije. Međutim, kao rezultat prebacivanja hiljada vojnika sa pozadine na borbene položaje, Kijev se suočava sa problemom obezbeđivanja odgovarajuće obuke vojnika, primetio je on.

– Ali nikakva priprema ne može da zaštiti od moćnih kliznih bombi koje Rusija koristi da uništi ukrajinska utvrđenja – dodao je analitičar.

Kako je primetio posmatrač, prekidi u snabdevanju Ukrajine sistemima PVO od zapadnih saveznika Kijeva omogućili su Rusiji da postigne veći uspeh u napadima na kritične ciljeve. Odbrambenim industrijskim preduzećima potrebna je struja da bi popunila zalihe, ali on ocenjuje da su ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od kraja marta najintenzivniji od početka sukoba.

– Zvaničnici u Kijevu nemaju iluzija: bez savremenih zapadnih sistema protivvazdušne odbrane biće u nevolji – zaključio je Santora.

Ruske snage su u poslednje vreme postigle značajan uspeh na Donjeckom pravcu. Konkretno, 23. marta su preuzeli kontrolu nad selom Krasnoje. Zauzimanje ovog naselja omogućilo je potiskivanje ukrajinskih oružanih snaga od Bahmuta i stvaranje pretnje sa severnog krila za ukrajinsku grupu u oblasti Kleščejevke. Zauzimanje Krasnog takođe pojednostavljuje napredovanje do Časovog Jara, važnog grada u ovoj oblasti kontakta.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs