EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA, ZAPOROŽJE OSTAJE BEZ VODE ZA HLAĐENJE REAKTORA?! Brana Kahovka je srušena, atomska centrala je sada tempirana bomba!

od strane | jun 9, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kažu da nuklearka crpi vodu iz rezervoara Kahovske elektrane, koji je opao za više od 2,8 metara, te da ako se to opadanje nastavi istim tempom, reaktori već sutra mogu da ostanu bez hlađenja.

Pune rezerve

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da svih šest reaktora najveće nuklearke u Evropi zavisi od kahovskog rezervoara, čiji se nivo vode spustio na 14,3 metra. On je objasnio da nakon što se nivo vode u rezervoaru spusti ispod 12,7 metara, nuklearna elektrana Zaporožje neće biti u stanju da pumpa vodu odatle kroz veliki broj unutrašnjih kanala, koji služe za hlađenje reaktora i istrošenog nuklearnog goriva.

– Budući da još nije utvrđeno kolika je tačno šteta na brani, nije moguće predvideti da li će i kad nuklearka ostati bez vode. Ono što sada znamo jeste da nivo vode u rezervoaru opada pet do sedam centimetara na sat, što je manje od 11 centimetara, koliko je opadao u utorak, na dan incidenta. To znači da već danas ili sutra nuklearka Zaporožje može da ostane bez vode – kazao je Grosi i istakao da bismo imali veoma ozbiljnu situaciju ukoliko bi se to desilo.

On je dodao da nuklearka Zaporožje u ovom trenutku pravi rezerve vode dok još može.

– Ukoliko rezerve vode budu kompletno pune, one mogu da potraju mesecima. Međutim, iako su reaktori u procesu gašenja, potrebna je voda za njihovo hlađenje kako bi se sprečilo topljenje goriva i ispuštanje radioaktivnog materijala – objasnio je Grosi.

Tanjug/AP

Rušenje brane Kahovka smrtna je presuda za NE Zaporožje

Zato je ponovio da je od presudne važnosti da nuklearka u svakom trenutku ima pristup vodi za hlađenje.

– Sada više nego ikad, prisustvo stručnjaka IAEA u nuklearki Zaporožje od presudne je važnosti da bi bili sprečeni nuklearni incident i njegove potencijalne posledice po ljude i životnu sredinu, i to u vreme povećane vojne aktivnosti u regionu – istakao je Grosi, koji je najavio da će poslati dodatne stručnjake u Zaporožje da pomognu kolegama koji su već tamo, te da on planira da lično poseti nuklearku sledeće nedelje.

Već ima problema

Mogućnost da nuklearka Zaporožje ostane bez glavnog izvora vode za hlađenje reaktora samo dodatno komplikuje već tešku bezbednosnu situaciju. Ruske trupe su, naime, to postrojenje zauzele u martu, ubrzo nakon što su ušle u Ukrajinu. 

Snage odane Kijevu, međutim, konstantno granatiraju nuklearku, što je u više navrata podiglo uzbunu. Zbog toga je pet od šest reaktora nuklearke skoro ugašeno, odnosno rade slabim intenzitetom samo da bi proizvodili struju za održavanje tog postrojenja. 

Uprkos tome, Ukrajina optužuje rusku vojsku da sama sebe granatira, slično kao i u slučaju hidroelektrane Kahovka, koja je takođe pod ruskom kontrolom. Iako svi dokazi upućuju na to da su ukrajinske snage pogodile hidroelektranu, što je poplavilo okolna mesta i izazvalo pravu katastrofu, Kijev tvrdi da su Rusi sami uništili to postrojenje.

Šojgu: Odbili smo ukrajinski napad na Zaporožje!

AP/Photo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je saopštio da su ruske snage u toku noći odbile pokušaj ukrajinskih snaga da probiju liniju fronta u Zaporoškoj oblasti, u kojoj se nalazi i najveća nuklearka u Evropi.
On je rekao da su četiri odvojena ukrajinska napada duž fronta zaustavljena i da su kijevske snage bile prinuđene da se povuku „sa velikim gubicima“. Prema Šojguovim rečima, ukrajinske trupe su za dva sata borbe izgubile oko 350 ljudi, 11 borbenih vozila pešadije i 30 tenkova.
– Izviđačke snage su blagovremeno otkrile neprijatelja, izvele preventivne artiljerijske i avijacijske udare i upotrebile protivtenkovska sredstva – kazao je Šojgu.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs