EU priznala još jedan poraz od Rusije! Hitno reagovao Stano: Primićemo Moldaviju i Gruziju u svoje članstvo bez nekih teritorija!

od strane | nov 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Evropska unija ne isključuje mogućnost prihvatanja Moldavije i Gruzije u svoje članstvo samostalno – dakle bez Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije, čiji suverenitet Brisel ne priznaje. Ovo je izjavio zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe udruženja Peter Stano.

Prema njegovim rečima, budućnost Gruzije i Moldavije u okviru EU ne može biti talac sukoba. Ovu tezu deli i rukovodstvo Evropske unije.

– Nastavljamo da čvrsto podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije i Moldavije – rekao je Stano.

Podsetimo, Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom. O formalnoj odluci o početku pregovaračkog procesa šefovi država i vlada će razgovarati na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra.

Istovremeno, Gruzija će moći da se kvalifikuje za status kandidata za članstvo u udruženju samo ako bude ispunjeno devet uslova organizacije, ranije je saopšteno iz EK. Među njima je „povećanje doslednosti delovanja Tbilisija sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs