DODIK POKAZAO ZUBE! Američkom ambasadoru stigao žestok odgovor! „Ponižavaš svoju državu…“

od strane | apr 12, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Dodik je istakao da su se nekada saopštenja američke Ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila.

– Međutim, ambasador SAD u Sarajevu Majkl Marfi od američke Ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja – rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

On je to rekao upitan da komentariše saopštenje Ambasade SAD u kojem su, nakon jučerašnje konferencije za novinare Dodika, naveli da „neće mirno gledati ako predsednik Republike Srpske bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH“, te da će SAD, kako kažu, „stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera BiH“.

– BiH ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Marfi može odmoći. Privatni rat koji Marfi vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni SAD koje bi trebalo da znaju šta Marfi radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcepljenje od BiH – rekao je Dodik.

Istakao je da zbog građana Srpske želi da kaže da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je Republika Srpska dobila tim sporazumom.

– Bez pristanka Republike Srpske neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima Republike Srpske – poručio je Dodik.

U reagovanju Ambasade SAD su naveli da je izjava o otcepljenju Republike Srpske antidejtonska, štetna za integraciju BiH u evroatlantske institucije. Saopštili su i da ih zabrinjava pretnja o prestanku saradnje sa NATO-om, što je, kako su naveli, zakonska obaveza.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs