Direktor baleta se izvinio što je lice kritičarke izmazao psećim izmetom

od strane | feb 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ilustracija Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Jedan direktor baleta u Nemačkoj se javno izvinio u utorak zbog toga što je psećim izmetom izmazao lice novinske kritičarke čije kritike mu se nisu dopale.

Marko Geke (Marco Goecke) suspendovan je s mesta direktora Baleta u Državnoj operi u Hanoveru posle tog napada prošlog vikenda, i uprava ga je pozvala da se izvini i objasni svoje ponašanje.

List „Frankfurter Algemajne Cajtung“ je preneo da je Geke je prišao kritičarki Vibke Hister (Wiebke Huester) na pauzi premijere u operskoj kući u subotu i pitao je šta ona tu traži.

List je naveo da joj je Geke koji je, kako izgleda, uvređen nedavnom kritikom koju je ona napisala o njegovoj produkciji u Holandiji, zapretio da će joj zabraniti dolazak na balet. On ju je optužio da je ona odgovorna za to što su gledaoci počeli da otkazuju sedišta u Hanoveru i izvadio kesu sa izmetom i namazao ga po njenom licu.

„Hteo bih iskreno da se izvinim svima uključenim, a pre svega gospođici Hister zbog mog apsolutno neprihvatljivog delovanja“ napisao je Geke i dodao da sada smatra da je to „bilo sramotno delovanje u žaru trenutka i prekomerna reakcija“.

Geke je medjutim dodao da je vreme i da mediji „preispitaju odredjenu formu destruktivnog izveštavanja i izveštavanja koje nanosi bol i štetu celokupnom kulturnom sektoru“ i kritikovao Hister zbog, kako je rekao, „često gadnih kritika“, a naveo je i da je bio „nervno napet“ zbog dve premijere koje su bile neposredno jedna za drugom.

„Izvinjavam se zbog toga što sam na kraju ‘pukao’, ali tražim i određeno razumevanje zbog razloga zbog kojih se to dogodilo“, napisao je Geke.

Iako je Geke rekao da je pokupio izmet svog psa i strpao u džep, nameravajući da ga baci, ali ga je „u žaru trenutka“ dohvatio i upotrebio, njegovi kritičari smatraju da je to ipak bio planiran napad.

Hister je rekla da je šokirana izjavom direktora jer smatra da to i nije izvinjenje, nego nedopustiv pokušaj pravdanja, prenosi agencija DPA. Novinarka je podnela krivičnu prijavu zbog napada, te bi protiv direktora Baleta mogla da bude pokrenuta istraga ne samo zbog fizičkog napada, nego i klevete povodom njegovog „izvinjenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs