DANAS KRUNISANJE ČARLSA TREĆEG! Celi život spremao se za ovaj trenutak, posle 7 decenija staje na kraljevski presto! (FOTO)

od strane | maj 6, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Krunisan će biti zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će tako postati 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine.

Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži naslednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

– Celi život on se pripremao za ovu ulogu – rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Svečana ceremonija krunisanja započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera, pored Parlamenta i Trga Parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati, prenosi BBC.

U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika  oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

EPA

 

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima – Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem.  Neki od njih će nositi  regalije – simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije. 

A Kamili će biti dati štap kraljice supruge sa golubom i žezlo kraljice supruge sa krstom i tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vernost kralju.

Kralj Čarls III će biti predstavljen „narodu“ – tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen „nesumnjivim kraljem“.

EPA

 

Prisutni će uzvikivati „Bože čuvaj kralja!“ a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja stranama.
Nakon toga uslediće polaganje dve zakletve – na Jevanđelju i na Deklaraciji čime će se obavezati da će ostati „verni protestant“, nakon čega će biti pomazan.

Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim delom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda. Nakon toga kralj će nositi krunu Svetog Edvarda, prvi i poslednji put u životu, u zlatnom kaputu – Supertuniki i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko žezlo sa krstom i vladarsko žezlo sa golubom.

Foto: EPA


Pogledaj galeriju

Nakon toga širom zemlje će se oglasiti zvona i zvoniti dva minuta, trube, a biće ispaljena salva od 62 metka sa londonskog Tauera, ali i drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.
U završnom dijelu ceremonije kralj će preuzeti tron. U nju ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vernost ljubeći mu desnu ruku.

Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu. Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana, krunisana krunom kraljice Marije i ustoličena na jednostavnijoj ceremoniji – iako neće morati da položi zakletvu.

Posle toga, kralj i kraljica supruga će sići sa svojih prestolja i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara gde će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države pre nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Zatim će se vratiti u Bakingemsku palatu obrnuto od rute kojom su došli, ovaj put putujući u 260 godina staroj Gold State kočiji koja se koristila u svakom krunisanju od Viljema IV.
Princ od Velsa Vilijam će se zajedno sa suprugom Kejt Midlton i troje dece – prinčevima Džordžom, Luijem i princezom Šarlot pridružiti u kočiji iza kraljeve.

Od krunisanja Edvarda VII 1902. postalo je uobičajeno da novi monarh pozdravlja publiku sa balkona Bakingemske palate, a Bakingemska palata je potvrdila da će kralj Čarls i kraljica Kamila nastaviti tradiciju – iako još nije potvrđeno koji će drugi članovi kraljevske porodice biti uključeni u pozdravljanje naroda.

Prekinuo kraljevsku tradiciju

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž, a prvi u liniji za nasledstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju.

Portal navodi da on ume da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo.
Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški jezik.

Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

Foto: EPA


Pogledaj galeriju

U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju. Imao je 21 godinu kada je prvi put sreo Kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu prekinula je njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977., sreće 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se venčali u julu 1981. godine u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom sveta.

Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija, a Čarls je opet postao prvi u kraljevskoj porodici koji je prisustvovao porođajima. Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom. Osam godina kasnije verio se sa Kamilom.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs