Čokolada smiruje bebe? Šta nauka kaže o bapskim pričama o trudnoći

od strane | jan 7, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Trudnice koje jedu ovaj slatkiš rađaju decu koja se ne plaše i vole da se druže. Sinovi se rađaju očevima koji imaju braću, a ne sestre.

Od trenutka kada saznaju da su trudne, buduće majke, htele – ne htele, čuju razne teorije i priče o bebama i porođaju. Od onih da se po obliku stomaka vidi da li će dobiti dečaka ili devojčicu, da su jutarnje mučnine i gorušica znak da će se beba roditi sa kosom i mnoge druge koje su obično završavaju komentarom da su to bapske priče.

Neki naučnici su se pozabavili ovom temom, a među njima je i Džena Pinkot, koja je objavila nekoliko knjiga sa odgovorima na većinu „misterija“ povezanih sa trudnoćom.

Pol bebe

Pol bebe se ne može predvideti po obliku stomaka, ali može po veličini grudi.

Foto: Shutterstock

Manje grudi – dečak

– Ako je stomak visok i tvrd onda će biti dečak, a ako je nizak i širok biće devojčica, priče su koje slušamo od starijih ljudi. To ipak nije tako. Jedan od pokazatelja pola deteta mogu biti grudi. Ukoliko narastu tokom trudnoće, to može biti znak da nosite devojčicu. Kod žena koje nose devojčice grudi u proseku narastu osam centimetara, a oko šest kod žena koje nose dečake. Muški fetusi razvijaju više testosterona i zahtevaju više energije od majke. Zbog toga se one debljaju, a grudi im ne rastu previše – tvrdi Džena.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je znak da se embrion štiti od negativnih stvari. Čak i zdrave namirnice mogu da štete embrionu. Meso može da sadrži bakterije i viruse, sir sakuplja bakterije i gljivice, kao i zeleno povrće. Većina trudnica ima mučnine upravo od te hrane. Zato i povraćaju, jer se na taj način embrion štiti od negativnih stvari.

Foto: Shutterstock

Muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove

Braća i sinovi

Muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove. Muškarci često nose gen koji će odrediti pol deteta. Kori Dželatli, naučnica sa Univerziteta u Njukastlu, analizirala je 927 porodičnih stabala. Utvrđeno je da muškarci koji imaju braću većinom dobiju sinove, a oni koji imaju sestre većinom dobijaju ćerke. 

Ljubitelji čokolada imaju lepšu i mirniju decu. Studija urađena u Finskoj pokazala je da čokolada može da bude dobra za razvoj fetusa. U istraživanju je učestvovalo 300 trudnica koje su svakodnevno jele čokoladu. Njihove bebe su kasnije opisane kao društvene, manje plašljive i mirne, za razliku od dece čije su majke retko jele ili uopšte nisu jele čokoladu. Obrazloženje za ovakav rezultat je da čokolada izaziva lučenje endorfina, koji utiče na dobro raspoloženje i smanjenje stresa.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs