Četvoro uhapšeno u SAD u istrazi o ubistvu predsednika Haitija

od strane | feb 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

(AP Photo/Lynne Sladky)

Četvorica optuženih za planirane i finansiranje ubistva predsednika Haitija, Žovenela Moizea, 2021. godine, uhapšena su jutros u američkoj državi Floridi, objavile su američke vlasti.

S tom četvoricom ukupno je 11 osoba uhapšeno u SAD u okviru te istrage koja je na Haitiju međutim na mrtvoj tački.

Jedan uhapšeni, 64-godišnji Amerikanac, osumnjičen je da je ostalima pružio materijalnu podršku, a trojica su pokušavala da izvuku korist iz promene vlasti na Haitiju, rekao je novinarima u Majamiju Metju Olsen, zadužen za pitanja nacionalne bezbednosti u Ministarstvu pravde SAD.

Ta trojica – jedan 50-godišnji Kolumbijac, jedan 59-godišnji Venecuelanac, i 54-godišnji Amerikanac poreklom iz Ekvadora, bili su šefovi privatnih firmi za obezbeđenje osnovanih na Floridi, a nadali su se da ugovore za obezbeđenje i izgradnju dobiju od onih koji je trebalo da preuzmu vlast posle ubistva predsednia Haitija, Moizea, rekao je Olsen.

Žovenela Moizea (53) je naoružana grupa ubila u noći od 6. na 7. juli 2021. u njegovoj privatnoj rezideniciji u Port-o-Prensu. Njegova smrt dodatno je pogoršala haos u toj siromašnoj karipskoj zemlji.

Haićanska policija brzo je uhapsila četrdesetak osumnjičenih među kojima dvadesetak kolumbijskih plaćenika. Istragu je potom ukočila slabost pravosudnog sistema, te je predmet preuzelo je američko pravosuđe, nadležno da sudi zaverama skovanim na svojoj teritoriji.

U zaveri je, po navodima Amerikanaca, učetvovalo još pet ljudi na Haitiju koji su uhapšeni i prebačeni u SAD poslednjih 12 meseci. Dvojica bivših kolumbijskih vojnika takođe su u zatvoru u SAD.

Od ukupno 11 privedenih u SAD, devet je optuženo za zaveru za ubistvo i može da dobije smrtnu kaznu, a dvojica su optužena za ilegalni izvoz neprobojnih prsluka na Haiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs