Britanija pušta Ukrajinu niz vodu: Snađite se sami

od strane | jul 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Isporuka aviona Kijevu ne može se odigrati u „kratkom roku“, smatra visoki zvaničnik NATO-a

Ukrajina neće dobiti zapadne borbene avione tokom tekuće kontraofanzive, već će morati da se snađe bez njih, izjavio je predsednik vojnog komiteta NATO-a, navodeći kao razlog dugotrajnu obuku pilota i probleme sa logistikom, preneo je RT internešenel.

Govoreći za britansku radio stanicu El-Bi-Si u ponedeljak, admiral Rob Bauer, koji se nalazi na čelu vojnog komiteta kao najviši vojni zvaničnik NATO-a, rekao je da pregovori o borbenim avionima za Kijev moraju da sačekaju vreme posle ukrajinske kontraofanzive.

Rasprava o tome je važna, ali neće biti rešena u kratkom roku – izjavio je admiral. „Obuka pilota i tehničara, postojanje logističke organizacije, koja zaista može da podrži ove avione, neće biti dostupna pre kraja kontraofanzive.“

Ranije je Bauer tvrdio da je Ukrajina u „egzistencijalnoj borbi“, navodeći da Kijev ima „prednost“ u odnosu na Moskvu, zahvaljujući zapadnom oružju i obuci. Ipak, Bauer sada smatra da saveznici Kijeva „ne bi trebalo da mešaju“ diskusiju o kontraofanzivi sa zahtevima Ukrajine za borbenim avionima, sugerišući da takav transfer u ovom trenutku jednostavno nije moguć.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u mnogo navrata pozivao zapadne sile da pošalju Kijevu ratne avione, ali je samo mali broj sponzora pristao da to učini.

Poljska i Slovačka su odobrile transfer modifikovanih lovaca MiG iz sovjetske ere.

„Zastrašujuća ruska odbrana“

Vašington je do danas odbijao zahteve Ukrajine da joj isporuči F-16, usled straha da bi isporuka oružja mogla da eskalira u otvorena neprijateljstva sa Rusijom. Međutim, Pentagon je prihvatio da obučava ukrajinske pilote na američkim avionima.

Nemačka i Velika Britanija su odbile zahteve Kijeva da mu isporuče borbene avione, iako je Britanija odobrila prebacivanje projektila „storm šedou“, koji imaju najveći domet od svih do sada isporučenih Ukrajini.

London je izjavio da je spreman da sarađuje sa „koalicijom“ država u snabdevanju Kijeva borbenim avionima, iako je premijer Riši Sunak ranije upozorio da isporuka aviona „nije jednostavna stvar“ i da se ova ideja suočava sa preprekama u obuci i logistici.

Ukrajina je započela kontraofanzivu početkom juna, ali je većina napada kijevskih snaga odbijena uz značajne gubitke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Predsednik Zelenski je priznao da se operacije odvijaju „sporije nego što su želeli“, i to zbog „snažnog otpora“ ruskih snaga. Međutim, ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da veliki broj trupa tek treba da bude uključen u operacije.

Krajem prošlog meseca, pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak optužio je zapadne sponzore Kijeva da su prespori sa isporukom oružja, dodajući da je to omogućilo Rusiji da „uspostavi zastrašujuću odbranu.“

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

TOP Planeta SNIMCI

Opširnije

Izvor: Informer.rs