Bezbedno stanovanje kao prioritet savremenog življenja

od strane | maj 31, 2023 | Vesti | 0 Komentara

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-house-lock-with-copy-space_8572525.htm

Svako napuštanje doma sa sobom nosi potencijalni rizik od napada provalnika, iako veoma retko pomislimo kako bi baš naš stan mogao da se nađe na meti lopova. Ne postoji razlog da se opterećujemo ovom mogućnošću i budemo neprestano panični, ali zato postoje adekvatni načini da bezbednost svoga doma podignemo na viši nivo.

Sezona godišnjih odmora se polako približava, što znači da će gotovo svaka porodica ili pojedinac napustiti stan na nedelju do dve dana u potrazi za relaksacijom. Ovo podrazumeva pojačane aktivnosti provalnika, a statistika pokazuje da se u letnjem periodu obije čak i do 15 stanova na teritoriji Beograda. Dragocenosti poput zlata i drugih vrsta metala, umetničke slike, skupoceni električni uređaji predstavljaju najčešće predmete koji se nalaze na listi prioriteta provalnika, jer kasnije mogu veoma lako da ih unovče.

Predstavljamo vam neke od najefikasnijih načina za osiguravanje vašeg doma, čime ćete sprečiti štetu i potencijalno otuđivanje vaše imovine.

Instaliranje alarmnog sistema

Ova mera zaštite predstavlja jedan od sigurnijih načina da vaš dom obezbedite od „nepozvanih“ posetilaca, a specifična je po tome što proizvodi veliku i neprijatnu buku ukoliko neko pokuša da uđe na vaš posed bez vašeg odobrenja. Alarmni sistem može da se poveže sa vašim pametnim telefon, tako da ćete u svakom trenutku imati pristup i biti obavešteni o bilo kakvim promenama. Takođe, postoji mogućnost automatskog slanja podataka lokalnoj policiji, što je veoma značajan faktor. Ovakav vid zaštite je još uvek nepristupačan zbog svoje visoke cene, pa ga poseduje veoma mali broj domaćinstava u našoj zemlji.

Kvalitetna vrata za bolju sigurnost

Stara vrata i brave ne predstavljaju nikakav problem za provalnike, a u proseku potroše jedan minut na njihovo obijanje. Kako biste im otežali posao, odaberite vrata od punog drveta, ili još bolje – kvalitetna aluminijumska ulazna vrata čija cena može varirati u zavisnosti od dubine rama, propustljivosti vazduha i drugih karakteristika. Sasvim smo sigurni da će svaki provalnik da se obeshrabri kad ispred sebe vidi ovakvu prepreku. Pored samih vrata, brave takođe igraju ključnu ulogu u sprečavanju krađa, pa se preporučuje da ugradite barem dve brave ili one novijih generacija. Ulaganje u ove segmente vašeg doma će vam se možda isprva činiti kao velika investicija, ali sigurnost koju ćete vi i vaša imovina dobiti nemerljiva je.

https://www.freepik.com/free-photo/profile-view-man-with-hoodie-trying-pick-lock-house-forcing-his-entry_29243057.htm

Imovinsko osiguranje

Još jedan od efikasnih načina da zaštitite sebe i vašu nekretninu kada je u pitanju krađa jeste osiguravanje imovine. Na ovaj način nećete sprečiti lopova u njegovoj nameri da vas pokrade, ali ćete ukoliko kojim slučajem do toga dođe, biti u prilici da nadoknadite izgubljenu štetu. Polisom osiguranja možete nadoknaditi vrednost ukradenog nakita, skupocenih uređaja i bilo čega drugog što vam u tokom krađe nestane. Postoje različite vrste polisa osiguranja, a cena će zavisti od kvadrature nekretnine, kao i vrednosti osiguranih stvari. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, detaljno se informišite o uslovima i pronađite najadekvatniju opciju za vas i vaše domaćinstvo.

Postavljanje video-nadzora

Iako ova metoda ne predstavlja fizičku prepreku za provalnike, mnogi kada je uoče, odustaju od namere da obijaju stan ili kuću. Pretpostavljaju da će snimci koje kamera zabeleži završtiti u rukama organa reda, te da su na taj način povećane šanse da budu kasnije uhvaćeni. Iz tog razloga, postavljanje video-nadzora pruža određenu sigurnost i predstavlja jedan od široko rasprostranjenih načina zaštite imovine. Vaš pametni telefon možete povezati sa sigurnosnim kamerama, tako da ćete u svakom trenutku biti u prilici da imate uvid u unutrašnjost i spoljašnjost vašeg doma, čak iako ste udaljeni hiljadama kilometara.

Kućni ljubimac može da pomogne

Pas je čovekov najčešći kućni ljubimac, ali i njegov najverni prijatelj. Ove životinje su izuzetno lojalne svojim vlasnicima i učiniće sve da ga zaštite. Oglašavaju se na bilo koji zvuk, pogotovo kada se neko bliži ulaznim vratima, tako da će neželjeni gosti još jednom razmisliti da li žele da naprave korak dalje nakon što čuju lavež psa. Iako kućni ljubimac podrazumeva mnogo obaveza, njegovo pristustvo će vam pružiti mnogo toga – prvenstveno neizmernu ljubav, a potom i zaštitu vaše doma.

Pogrešno je razmišljati da se vaš dom neće naći na meti provalnika pored toliko drugih nekretnina koje se nalaze u okruženju. Nikada ne znamo na koji način razmišljaju i šta će biti presudno za njihov izbor, stoga je neophodno na vreme osigurati svoju imovinu i minimizirati šansu za štetom. Preduzmite sve potrebne korake i budite bezbrižni u svakom trenutku gde god da se nalazite.