BACAJU NAŠE PARE! SUMNJIVO POSLOVANJE JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA! „Radio Mileva“ poskupela 65%?! Epizoda 2021. koštala 42.983 evra, a danas 70.143

od strane | mar 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

U Javnom medijskom servisu sve je više sumnjivih poslova! TV seriju ‘Radio Mileva’ RTS je ove godine po epizodi platio 65% više nego 2021!?!

Cene su pale
Jeste sve poskupelo, ali ne 65%! Mi upravo snimamo drugu sezonu jedne serije, a cena po epizodi je čak i pala u odnosu na prvu sezonu
Producentska kuća, Beograd

Dok SBPOK, postupajući po nalogu tužilaštva, proverava gde su sve završile stotine miliona dinara koje se godinama preko sumnjivih poslova isisavaju iz Javnog medijskog servisa, Informer je došao do novih saznanja o sumnjivom finansijskom poslovanju RTS. Naime, reč je o novcu koji se izdvaja za seriju ‘Radio Mileva’, koja je ove godine znatno skuplja nego 2021!

Da nije zbog Ukrajine?

Serija ‘Radio Mileva’ počela je da se snima pre tačno dve godine, u martu 2021, i tada je, prema dokumentu do kojeg je Informer došao, za jednu epizodu plaćeno 42.982 evra. Po toj prvobitnoj ceni snimljeno je 20 epizoda, što je ukupno 859.651 evro. Troškovi za snimanje narednih 35 epizoda bili su malo veći, pa je RTS na kraju snimanja za 45 epizoda serije dao 2.028.950 evra.

Već sledeće, 2022. godine RTS izdvaja 700.000 evra više za 50 epizoda ‘Mileve’, a troškovi za ovu seriju kulminiraju u januaru 2023, kada direktor RTS Dragan Bujošević potpisuje ugovor sa produkcijskom kućom ‘Nira pro’, koja stoji iza ‘Mileve’, po kojem će RTS za duplo manje epizoda (25) ‘Niri pro’ platiti ukupno 1.753.570 evra, odnosno 70.143 evra po jednoj epizodi!?!

Treba reći da se ova serija od početka snima u Beogradu, u improvizovanom studiju, sa istom scenografijom i glumačkom ekipom, koju predvodi naša poznata glumica Olga Odanović. Dakle, nema novih troškova, kao što su promena lokacije, specijalni efekti, glumačke zvezde i ostalo.
Serija se radi u produkciji ‘Nire pro’, koja je za RTS već radila popularnu seriju ‘Vojna akademija’, kao i ‘Kamiondžije’, serijal ‘Vreme je za bebe’, dokumentarnu seriju ‘Tito: Crveno i crno’ i druge.

moj ugao
Marko Matić, Centar
za odgovorne medije
Možda treba razmišljati čak i o gašenju RTS u postojećem obliku i formiranju potpuno novog javnog servisa od nule, jer je to jedini način da se razbije mehanizam zloupotreba koji je uspostavljen.

Kada smo direktora ‘Nire pro’ Igora Stojanovića pitali kako je moguće da su im za samo dve godine za seriju, koja se iz istog improvizovanog studija nije pomerila, cena po jednoj epizodi povećala za 27.000 evra, odgovorio nam je da je cena u prvoj sezoni bila manja jer je deo finansiranja ‘Nira pro’ obezbedila iz sopstvenih sredstava, a u narednim sezonama uslovi na tržištu su se promenili?!?

– Cene svih inputa za snimanje epizoda su porasle, a to su honorari ekipe, glumaca, keteringa, zakupa rente, goriva, prevoza, rente profesionalne opreme, električne energije i dr. I minutaža epizoda iz sezone u sezonu se povećavala. U prvoj sezoni minutaža je bila 37 minuta, a u poslednjoj emitovanoj 42 minuta. U sezoni koja se trenutno snima minutaža će iznositi između 44 i 46 minuta. Samim tim, i snimanje svake epizode traje duže. Jedan od razloga povećanja minutaže jeste taj što je sama serija stekla veliku popularnost, što se vidi i kroz njenu gledanost – rekao nam je Stojanović.

S druge strane, u drugoj produkcijskoj kući iz Beograda, koja je u istom poslu i koja za naše TV kuće proizvodi razne vrste programa, pa i igrane serije, rekli su nam da je cena za ‘Milevu’ ipak potpuno nerealna!

Informer

Radio Mileva

– Za ove tri godine jeste sve poskupelo, ali je ta cifra prevelika za takvu seriju. Stoji da su glumcima porasli honorari, poskupelo je gorivo, ketering i još mnoge druge stvari, ali opet mi je previše novca za takvu seriju. Mi upravo snimamo drugu sezonu jedne serije, a cena po epizodi je čak i pala u odnosu na prvu sezonu! Ne drastično, ali je pala, a ta serija se ne snima samo na jednoj lokaciji kao ‘Radio Mileva’, već snimamo po celom gradu. Ali ostajem uzdržan. Možda stvarno imaju opravdane troškove za toliki novac po epizodi – rekao nam je glavni producent, koji je zamolio da ne objavljujemo njegovo ime.

Sekira u med

Član Upravnog odbora RTS Predrag Azdejković takođe smatra da su serije koje snimaju ostale televizije u Srbiji daleko jeftinije.

– Izgleda da onome ko snima serije i emisije za RTS upadne sekira u med, jer RTS deli novac šakom i kapom! Oni se baš, baš razbacuju novcem, zato što jednostavno nije njihov već je to novac građana Srbije. Video bih kako bi se RTS ponašao da pretplate nema, već da moraju da pokrivaju troškove svog programa samo od onoga što zarade na reklamama – kaže Azdejković.

Na sednici UO Bujke ‘ladan ko špricer’

Članovi Upravnog odbora RTS na sednici održanoj u četvrtak, 2. marta, nisu usvojili zahtev Predraga Azdejkovića, koji je tražio da na dnevnom redu bude pitanje smene direktora RTS Dragana Bujoševića i urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević. Prema našim informacijama, odlučeno je da se sačekaju rezultati istrage koju sprovode Tužilaštvo i SBPOK i tek nakon tih rezultata odlučiće o sledećim koracima.

Kako je rekao naš izvor, Dragan Bujošević kratko je prisustvovao sednici i nije pokazivao nervozu.

– Bujke je bio ‘ladan ko špricer’, uopšte nije zabrinut. Članovi UO su za sada uzdržani, osim Muharema Bazdulja, koji brani Bujoševića, i Azdejkovića, koji traži njegovu smenu. Doduše, Bujke se samo nervira zbog Azdejkovićevih objava na Tviteru, opet je vrištao da Azdejković ne može to da radi – kaže naš sagovornik.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs