Amerikanci stopiraju akciju Izraelaca! Bajden se protivi izraelskoj invaziji na Rafu, zabrinut za milion ljudi

od strane | apr 28, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da se SAD protive invaziji Izraela na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze iz humanitarnih razloga, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, preneo je AP.

Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice da bi se omogućio prolazak veće količine pomoći.

Bajden i Netanijahu su takođe razgovarali o tekućim pregovorima o oslobađanju talaca dok se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog sporazuma o taocima, ističe se u saopštenju.

Bajden je u razgovoru pomenuo zajedničku izjavu koju je izdao ove sedmice sa liderima 17 drugih zemalja zahtevajući da Hamas odmah oslobodi preostala 133 taoca koje drži u Pojasu Gaze, što bi omogućilo trenutni prekid vatre i dostavljanje pomoći za civile u enklavi, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Bajden ponovio snažnu posvećenost SAD bezbednosti Izraela koji je bio izložen napadu iranskih raketa i dronova ranije ovoga meseca.

Bela kuća ističe da je Bajden tokom današnjeg razgovora sa Netanijahuom bio manje oštar nego u prethodnom telefonskom razgovoru ovoga meseca kada je upozorio da buduća podrška SAD Izraelu u ratu zavisi od brzog sprovođenja novih koraka za zaštitu civila i humanitarnih radnika. 

Dvojica lidera su poslednji put razgovarali 13. aprila nakon što je Iran izveo napade raketama i dronovima na Izrael.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs