Ako Zapad pokuša da zaustavi rusku „flotu iz senke“, Moskva će morati da reaguje! Da li će se sukob iz Ukrajine preseliti na more?

od strane | nov 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kao odgovor na rusko zaobilaženje sankcija, EU bi mogla da zahteva od Danske da pregleda tankere koji prevoze teret od istočnog Baltika, što bi moglo da dovede do direktnog sukoba ili opasnih pomorskih manevara

Pokušaj da se suzbiju brodovi koji su pomogli Rusiji da trguje naftom uprkos zapadnim sankcijama mogao bi da dovede do sukoba na moru između Zapada i Rusije i ekološke katastrofe, upozorio je stručnjak za geopolitički rizik za „Njuzvik“.

Ograničavanje cene barela ruske sirove nafte iz mora na 60 dolara od decembra 2022. u početku je izazvalo nagli pad prihoda na naftu i budžetski deficit. Moskva je, međutim, pokušala da pronađe nova, uglavnom azijska tržišta za svoje energente, zaobilazeći sankcije korišćenjem „flote iz senke“.

Kao odgovor, EU bi uskoro mogla da zahteva od Danske da pregleda tankere koji prevoze teret od istočnog Baltika i prolaze kroz danske moreuze, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Konvencija UN o pomorskom pravu koja reguliše pomorski saobraćaj uključuje klauzule koje dozvoljavaju državama da zadrže plovila ako postoje dokazi da bi mogli da predstavljaju veliku opasnost i da prouzrokuju štetu na obali.

Markus Korhonen, viši saradnik za upravljanje geopolitičkim rizicima, istakao je za „Njuzvik“ da je ruska flota sastavljena uglavnom od starijih brodova koji ne ispunjavaju uslove za međunarodno osiguranje i predstavljaju „značajan ekološki rizik“.

Međutim, mogućnost da Danska pregleda i zaustavi te brodove kako bi pooštrila režim sankcija Rusiji i ublažila opasnost od izlivanja nafte, predstavlja još jedan problem.

Imajući u vidu koliko je Rusiji važna zarada od izvoza energenata, u slučaju da njeni tankeri budu sistematski sprečeni da plove Baltičkim morem, Rusija će morati da reaguje – rekao je Korhonen.

On je dodao da postoji zabrinutost da se brod neće zaustaviti kada ga na to pozove danska mornarica, što bi moglo da dovede do direktnog sukoba ili opasnih pomorskih manevara naftnih tankera u uskom i plitkom moru, čije bi implikacije na životnu sredinu mogle da budu strašne.

Ograničavanje ruskog izvoza energenata predstavlja veliki problem za Zapad. Ministarstvo finansija SAD je u oktobru kontaktiralo kompanije za upravljanje brodovima u 30 zemalja tražeći informacije o oko 100 brodova za koje sumnja da su prekršili sankcije, preneo je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz Ministarstva finansija.

sledeća vest

TV

Live TV

Korona nastavlja da mutira! Koliko je novi talas opasan? (VIDEO)

Korona virus nažalost nastavlja da mutira. Pojavljuju se novi sojevi i podsojevi, a mnogi svetski priznati stručnjaci poslednjih dana upozoravaju na novu varijantu omikrona poznatu kao HV.1, koji je već dominantan u SAD, kao i JN.1 koji je pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji. Na ovu temu razgovarali smo sa doktorkom Oliverom Ostojić iz KBC Dragiša Mišović i virusolog Milankom Šeklerom.

JOŠ TV VESTISrbija

šta pijete?

Čega god se dohvati Cane rakiju napravi! Ako mislite da ste probali sve, od kupusa niste, evo i recepta!

Tradicionalno, rakija se u Srbiji priprema od šljive, kasije, kruške, jabuke, dunje i drugih vrsta voća. Međutim, poslednjih godina na tržištu se mogu naći i rakije od povrća, poput one od šargarepe, kupusa ili paradajza.

Opširnije

Izvor: Informer.rs